Det kunde varit vi

BIOPREMIÄR 11 OKTOBER

I en begagnad husbil ger sig Emma och Ida från Glada Hudik-teatern ut på vägarna tillsammans med grundare Pär Johansson, för att ta reda på hur det var att leva med en intellektuell funktionsnedsättning i en annan tid. En tid då Sverige var världsledande inom rasforskning och där det genomfördes fruktansvärda experiment på Vipeholmsanstalten. Under resan får Emma, Ida och Pär hjälp av experter som Ola Larsmo, Elin Bommenel och Kalle Lind. Filmen är en berättelse om historien, men också om en resa fylld med mod och livsglädje. 

EN NATIONELL MANIFESTATION

Vi är stolta över att Helsingborg är en av de tolv städer som är en del av den nationella manifestationen och bidrar till att hålla det kollektiva minnet levande. Det är en historia som aldrig får glömmas bort och händelser som utspelats lokalt som vi aldrig vill ska återupprepas. Helsingborg är en stad för alla att leva och verka i. Det är en plats för alla att besöka. Oavsett vem man är. 

Genom att lokalt arbeta med projektet uppmuntrar vi att fler bidrar till ett mer inkluderande Helsingborg. I oktober manifesterar vi för att gå en ljusare framtid till mötes. 

Filmen är starten på en folkrörelse runt om i landet där vi uppmanas att se över vår omgivning, reflektera kring utanförskap och hur vi kan bidra till en mer inkluderande miljö där vi är. Hemma, på arbetsplatsen, med vänner och i samhället i stort. I samband med filmens premiär kommer även informationen gå ut i de svenska skolorna där filmen ska visas och utbilda framtidens ledare om en historia som aldrig får upprepas. 

För att manifestera budskapet är vi flera som arbetar med projektet och hjälps åt att sprida ordet runt om i staden. 

Helsingborgs stad, Clarion Hotel & Congress Sea U, Willhem, Wihlborgs, Ateljé City, FOJAB Arkitekter, Jefast, Filmstaden Helsingborg, Helsingborgs stadsteater, Dunkers kulturhus & HBG City 

Rulla till toppen