Cykelfest i Helsingborg på Cykelns dag den 3 juni

Lördag 3 juni 2023 bjuder Helsingborgs stad in till en festlig cykelparad genom city från Sundstorget till Furutorpsplatsen. Vi inviger även det nya cykelgaraget på Kungstorget. Anledningen är dels att fira att Helsingborg har utsetts till Sveriges bästa cykelfrämjande kommun 2022 av Cykelfrämjandet, dels att uppmärksamma och uppmuntra till cykling som ett hållbart resande. Och detta sker, passande nog, på Cykelns dag!

Alla är välkomna att vara med i cykelparaden. Man behöver ha med sig en cykel och gärna lite fika om man vill dröja kvar på Furutorpsplatsen vid målgång. Och så hjälm, förstås.

Program:

  • 12.00 Invigning av nya cykelgaraget på Kungstorget
    Invigningstal av Alexander Svensson (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande. Stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr, trafikchef Oscar Grönvall och Krook & Tjäder Arkitekter finns också på plats och berättar om platsen och utformningen. Musikunderhållning och utdelning av fika till de första besökarna.
  • 13.00 Uppladdning inför cykelparaden på Sundstorget
    Festligheter och uppställning på Sundstorget inför starten. Superhjältarna Larve och Vinda från H22 är med och hejar på!
  • 14.00 Cykelparaden startar från Sundstorget
  • Målgång på Furutorpsplatsen
    Vid målgång på Furutorpsplatsen blir det livemusik och familjeaktiviteter i det gröna gräset. Det finns picknickfiltar att låna – ta gärna med eget fika.

– Cykling är en viktig pusselbit i resan mot klimatneutralitet, och på lördag blir det verkligen en dag med cykling i fokus. Vi hoppas att många vill vara med och göra paraden till något alldeles extra och att det nya cykelgaraget ska uppskattas av cyklisterna och underlätta för fler att välja cykeln, säger Alexander Svensson (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– Cykelgaraget är en arkitektoniskt intressant byggnad, med ett spännande spegeltak och gott om plats för cyklar. Tanken med placeringen och det nedsänkta golvet är att man inte ska mötas av ett hav av cyklar när man kommer ut från Helsingborg C, utan hellre av det nyrenoverade Kungstorget och havet självt, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs stad.

– Att Helsingborg har utsetts till Sveriges bästa cykelfrämjande kommun 2022 vill vi fira – och vad passar väl då bättre än en festlig cykelparad som vi gör tillsammans med invånarna. Med paraden vill vi också uppmuntra och inspirera fler till att cykla och uppmärksamma cyklingens alla fördelar för den egna hälsan och för miljön, säger Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad.

– Kom och var med! Vi har ett härligt program med familjeaktiviteter, först under uppladdningen på Sundstorget och sedan vid målgången på Furutorpsplatsen. Där får man gärna dröja kvar och äta egen medhavd picknick – det finns picknickfiltar att låna, säger Emma Kangas, projektledare på miljöförvaltningen och för cykelparaden.

Fler nyheter

hoppborgar utomhus i en park. Hoppborgen är i olika färger och massor av barn som leker runt om kring. solen skiner och det är blå himmel.
Söderdagen den 25 maj!
Den 25 maj är det äntligen dags för Söderdagen igen! Söderdagen är ett evenemang där näringslivet, föreningar...
En animerad bild av Hans Alfredsons plats i Helsingborg city. Bilden är på en trappa, gröna träd och växter och man ser en man gå i trappan. Blommor i lila färger är längs trappan ner till platsen.
Invigning av Hans Alfredsons plats!
Äntligen är det dags att inviga Hans Alfredsons plats! Platsen norr om Stadsteatern, nedanför Cafe Étoile,...
Ett litet barn åker på en uppblås hoppborg. Barnet har krulligt hår och har en blå t-shirt med shorts. Hoppborgern går i färgerna gult, rött och blått.
Eid-firande på Gustav Adolfs torg i Helsingborg
Under den 10 april, 11 april och 13 april kommer det vara Eid-firande på Söderrummet, Gustav Adolfs torg...
Modevisning, en tjej är i fokus med gul jacka och svart blus med kraftig sminkning. I bakgrunden ser man många människor som fotar
Shoppingkväll i city!
Vi bjuder in till en härlig shoppingkväll i city! Butikerna håller öppet extra länge, trubadurer skapar...
påskliljor i gul färg som står i en kruka framför en stadsmiljö
Påsk i city!
Påsken närmar sig och i city händer det massor av roliga saker! Träffa påskharen, så ett frö, gå på konstrunda...
Ångfärjeparken, blommor och blå himmel
Vårtips!
Våren är äntligen här och vi har listat AW-tips och vart ni kan gå för vårens bästa quiz. Som vi längtat...
Fyra personer står bredvid varandra och håller varandra över ryggen. De ler och det står Teamfabriken på deras tröjor som är i olika färger.
Upplevelsekonceptet Teamfabriken öppnar i Helsingborg city
Efter sommaren öppnar det populära upplevelsekonceptet Teamfabriken på Södra Storgatan. Fokus kommer...
En kvinna står framför ett skyltfönster där det står Christina Fischer och opening soon.
Exklusiv second hand-butik öppnar på Fågelsångsgatan
Den 22 mars öppnar Christina Fischer, ett exklusivt second hand-koncept, på Fågelsångsgatan. Butiken...
Framför en vägg som har motiv av blommor på den står två kvinnor bredvid varandra och ler. Den ena kvinnan har en mörkgrå klänning och den andra har en svart blus med en svart/vit kofta på sig.
Blomsterbutiken FloristMakeriet flyttar till SöDER Gallerian
I mars flyttar blomsterbutiken FloristMakeriet till SöDER Gallerian. Till en början slår de upp dörrarna...
En man håller i ett barn och bredvid står en kvinna. De har leende på läpparna och barnet sträcker armarna framåt mot kameran. De står i en dörröppning framför sitt café. Väggen på huset är blått och har menyer på väggarna.
Bruket öppnar bageri och handel på Bruksgatan
I februari öppnar Bruket bageri & handel på Bruksgatan. Det är ägarna av Bruket kaffebar som står...
Rulla till toppen