Cykelfest i Helsingborg på Cykelns dag den 3 juni

Lördag 3 juni 2023 bjuder Helsingborgs stad in till en festlig cykelparad genom city från Sundstorget till Furutorpsplatsen. Vi inviger även det nya cykelgaraget på Kungstorget. Anledningen är dels att fira att Helsingborg har utsetts till Sveriges bästa cykelfrämjande kommun 2022 av Cykelfrämjandet, dels att uppmärksamma och uppmuntra till cykling som ett hållbart resande. Och detta sker, passande nog, på Cykelns dag!

Alla är välkomna att vara med i cykelparaden. Man behöver ha med sig en cykel och gärna lite fika om man vill dröja kvar på Furutorpsplatsen vid målgång. Och så hjälm, förstås.

Program:

  • 12.00 Invigning av nya cykelgaraget på Kungstorget
    Invigningstal av Alexander Svensson (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande. Stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr, trafikchef Oscar Grönvall och Krook & Tjäder Arkitekter finns också på plats och berättar om platsen och utformningen. Musikunderhållning och utdelning av fika till de första besökarna.
  • 13.00 Uppladdning inför cykelparaden på Sundstorget
    Festligheter och uppställning på Sundstorget inför starten. Superhjältarna Larve och Vinda från H22 är med och hejar på!
  • 14.00 Cykelparaden startar från Sundstorget
  • Målgång på Furutorpsplatsen
    Vid målgång på Furutorpsplatsen blir det livemusik och familjeaktiviteter i det gröna gräset. Det finns picknickfiltar att låna – ta gärna med eget fika.

– Cykling är en viktig pusselbit i resan mot klimatneutralitet, och på lördag blir det verkligen en dag med cykling i fokus. Vi hoppas att många vill vara med och göra paraden till något alldeles extra och att det nya cykelgaraget ska uppskattas av cyklisterna och underlätta för fler att välja cykeln, säger Alexander Svensson (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– Cykelgaraget är en arkitektoniskt intressant byggnad, med ett spännande spegeltak och gott om plats för cyklar. Tanken med placeringen och det nedsänkta golvet är att man inte ska mötas av ett hav av cyklar när man kommer ut från Helsingborg C, utan hellre av det nyrenoverade Kungstorget och havet självt, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs stad.

– Att Helsingborg har utsetts till Sveriges bästa cykelfrämjande kommun 2022 vill vi fira – och vad passar väl då bättre än en festlig cykelparad som vi gör tillsammans med invånarna. Med paraden vill vi också uppmuntra och inspirera fler till att cykla och uppmärksamma cyklingens alla fördelar för den egna hälsan och för miljön, säger Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad.

– Kom och var med! Vi har ett härligt program med familjeaktiviteter, först under uppladdningen på Sundstorget och sedan vid målgången på Furutorpsplatsen. Där får man gärna dröja kvar och äta egen medhavd picknick – det finns picknickfiltar att låna, säger Emma Kangas, projektledare på miljöförvaltningen och för cykelparaden.

Fler nyheter

Terrasstrapporna, där det sitter folk som lyssnar på en person som spelar gitarr
Unsdagar är tillbaka!
Sommareventet Unsdagar hade premiär sommaren 2022 och även i år kommer succéeventet tillbaka! Under fyra...
Två personer som sitter i solstorlar med ryggen till och tittar ut över ett torg med palmer och livemusik
Chill på Mäster Palm
Under fyra onsdagar i rad mellan den 26 juni-17 juli bjuder HBG City och SöDER Gallerian tillsammans...
Två tjejer äter glass vid havet
Sommar i city
Vi har samlat tips på evenemang, uteserveringar, glasställen, badplatser, roliga lekplatser för barnfamiljen...
En man i svarta kläder och svart mössa med glasögon lägger ett blomkålshuvud i en korg med blomkål. Runt om korgen finns fler grönsaker och rotfrukter.
City Stories
Vår stadskärna är full av unika verksamheter! I City Stories får vi kliva bakom kulisserna och ta del...
En grafisk bild med gul bakgrund. Till vänster syns en blå och rosa logga med texten Pop up City. I mitten syns en blå grafisk bild av två personer på en vespa med en gitarr på ryggen. Till höger syns texten 27/4 The Demtones 25/5 Mojo Pin 16/6 Linus Polare.
Pop up City
Pop up City är en satsning där unga musiker har livekonserter i lediga lokaler i city. Vid tre tillfällen...
hoppborgar utomhus i en park. Hoppborgen är i olika färger och massor av barn som leker runt om kring. solen skiner och det är blå himmel.
Söderdagen den 25 maj!
Den 25 maj är det äntligen dags för Söderdagen igen! Söderdagen är ett evenemang där näringslivet, föreningar...
En animerad bild av Hans Alfredsons plats i Helsingborg city. Bilden är på en trappa, gröna träd och växter och man ser en man gå i trappan. Blommor i lila färger är längs trappan ner till platsen.
Invigning av Hans Alfredsons plats!
Äntligen är det dags att inviga Hans Alfredsons plats! Platsen norr om Stadsteatern, nedanför Cafe Étoile,...
Ett litet barn åker på en uppblås hoppborg. Barnet har krulligt hår och har en blå t-shirt med shorts. Hoppborgern går i färgerna gult, rött och blått.
Eid-firande på Gustav Adolfs torg i Helsingborg
Under den 10 april, 11 april och 13 april kommer det vara Eid-firande på Söderrummet, Gustav Adolfs torg...
Modevisning, en tjej är i fokus med gul jacka och svart blus med kraftig sminkning. I bakgrunden ser man många människor som fotar
Shoppingkväll i city!
Vi bjuder in till en härlig shoppingkväll i city! Butikerna håller öppet extra länge, trubadurer skapar...
påskliljor i gul färg som står i en kruka framför en stadsmiljö
Påsk i city!
Påsken närmar sig och i city händer det massor av roliga saker! Träffa påskharen, så ett frö, gå på konstrunda...
Rulla till toppen