En orange logga. Det står City Stories på loggan. City är kursivt och under står det Stories med versaler.

Vår stadskärna är full av unika verksamheter. Bakom varje verksamhet finns det eldsjälar som brinner för sitt yrke och för att leverera service i världsklass. I City Stories får vi kliva bakom kulisserna och ta del av berättelserna om verksamheterna och människorna som driver dom. 

Ta del av berättelserna bakom några av våra caféer i city

Helsingborgs stadskärna har massor av mysiga caféer med olika utbud och karaktär. Servicepersonalen bakom disken bemöter sina gäster med öppna armar och gör allt för att de ska få en trevlig fikastund. Nedan får ni lära känna några av alla fantastiska människor som jobbar på caféerna i city. 

Café 1886

Emelie Gestrén är en av ägarna av Café 1886, eller Zoégas Café som många fortfarande kallar det anrika caféet på Drottninggatan 30, som har legat där sedan början av 1900-talet. Vi har träffat Emelie för att få ta del av caféets fantastiska historia. 

Vem är du och var jobbar du?
Jag heter Emelie och jobbar på Café 1886, även känt som Zoégas Café. 

Hur kom det sig att ni tog över det här caféet?
När Zoégas annonserade att de ville lägga ner 2022 var vi väldigt snabba på bollen med att ansöka om att få ta över caféet. Två månader senare fick vi öppna upp igen. Sedan dess har en hel del förändringar skett, men vi har även sparat massa gamla fina grejer i caféet. Det var jättemånga som ville att caféet skulle drivas vidare och det skrevs namninsamlingar och liknande för att det skulle vara kvar, så vi kände att vi hade ett väldigt fint stöd från helsingborgarna när vi tog över caféet.

Kan du berätta lite om historien bakom caféet och lokalerna som det ligger i?

I butiken som vi står i just nu är all interiör från år 1930. Hela Zoégas produktion låg i källaren i denna lokalen från 1901 till 1952. Kranarna i fönstret som vi maler vårt kaffe i är från år 1930 och fungerar precis lika bra än idag.

När Zoégas öppna här var det både kaffe-, te- och sockerhandel och därav är takmålningarna i butiken från 1930 inspirerade av Asien. Färgerna i taket hade vi även som grund när vi målade de nya rummen. Så alla originalfärger från butikens tak återspeglas i de nya delarna av caféet.

Ett av rummen längre bak i caféet ser lite annorlunda ut. Carlos Zoéga, en av grundarna till Zoégas, gick tyvärr bort ganska ung och efter ett tag hittade hans fru Maria Zoéga en ny man, Johan, och tillsammans fick dom sonen Rudolf Zoéga. Ett av rummen är inspirerat av en bok som Rudolf la ut handlar om hans kaffeupptäckter runt om i världen.

När Zoégas öppnade här år 1886 var det både kaffe-, te- och sockerhandel. I taket finns målningar inspirerade av Asien, där en stor del av handeln skedde. Takmålningarna är gjorda år 1930 och originalfärgerna är fortfarande kvar. Färgerna i taket hade vi även som grund när vi målade om rummen i cafédelen. Så alla originalfärger från butikens tak återspeglas i de nya delarna av caféet, som vi har fräschat upp.

På en vägg med blommig tapet hänger flera tavlor med svartvita fotografier som föreställer Helsingborg på mitten av 30-talet.

Vad är det viktigaste att tänka på när man väljer kaffe?
Kaffe har precis som vin många olika toner i sig, hela 800 toner i en kopp. Vi jobbar mycket med att para ihop rätt toner med rätt fika, istället för att alltid bara välja en traditionell kanelbulle till kaffet. Varje månad har vi en speciell sort kaffe som vi parar ihop med rätt fika för att på tonnivå få den bästa smakupplevelsen.

Hur ser produktionen ut, från böna till kopp?
På kaffeplantorna växer bär som är ungefär lika stora som körsbär. I bären finns små kaffebönor, som egentligen är frön. Kaffebönorna rostas på otroligt tidspecifika program, mellan 200-260 grader, och då får de den gyllenbruna färgen. Slutligen mals bönorna ner till olika malningsgrader.

Ett par gånger i månaden anordnar vi kaffeprovningar för allmänheten som man kan boka hos oss i caféet eller på vår hemsida cafe1886.se. Då går vi igenom hela produktionen från böna till kopp, lite smakprofiler, hur du parar ihop rätt kaffe med fikan, Zoégas historia, kaffemyter och massa annat.

En svart hink med kaffebönor. En hand håller i en skopa fylld med kaffebönor.

Vad är det viktigaste för att skapa en fin relation med era stamgäster?
Vi har jättemånga fina gäster här som även fanns här på Zoégas tid som sedan har följt med oss. Det viktigaste för att behålla gäster är självklart gott kaffe, god fika och ett leende på läpparna.

Vilka utmaningar har ni stött på med att ta över ett café och driva det? 
När vi fick möjligheten att ta över det här caféet var det väldigt många delar som behövde en uppfräschning. Vi hade en renovering under nästan nio månader av hela cafédelen ovanför trapporna, vilket var väldigt utmanande. Men det har blivit jättefint!

Nu har vi pratat mycket historia, har ni några spännande framtidsplaner?
Det finns en jättefin musikal på Helsingborgs stadsteater som heter Tysta Maria som handlar om Maria Zoéga, en av grundarna till Zoégas. I samband med att musikalen börjar visas igen i höst erbjuder vi en unik kaffeprovning som fokuserar på Maria och historien om Zoégas.

En annan rolig nyhet är att vi har fått serveringstillstånd. Vi har nu fullständiga rättigheter för alkohol, så man kan njuta av ett glas vin eller en riktigt god irish coffee. Det finns även en del lättare mat på menyn.

En hand håller fram en irish coffee.

Nu är sommaren kommen, vad ser du mest fram emot i Helsingborg city i sommar?
Vi på caféet längtar jättemycket efter Hx-festivalen!

Vilket är bästa glasstället i city?
Bruket har ju äntligen fått igång sin glassproduktion igen. Vi kommer även att sälja deras glass här, vilket vi ser fram emot!

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna?Helsingborgs stadskärna erbjuder ett så ofantligt brett utbud av både historia och kultur, men även modernitet och det är jättekul att få vara en del av det.

En kvinna håller kaffebönor från en stor hink i en gammeldags kaffekvarn.

Vill du veta mer om Café 1886 och Zoégas, boka kaffeprovning och hålla dig uppdaterad med allt de har på gång? Klicka in på deras hemsida. 

En kvinna i flätor står bredvid en gul kaffemaskin. Hon har blåa jeans och en svart tröja där det står Margit Café på. I bakgrunden ser man en vägg med gul tapet med mönster och en hylla med kaffekoppar.

Margit Café

Sanna Annerstedt driver Margit Café på Kullagatan 30. För två år sedan slog dörrarna till caféet upp och sedan dess har caféet blivit ett andra vardagsrum för många helsingborgare. Vi träffade Sanna för att höra mer om hennes resa. 

Vem är du och var jobbar du?
Jag heter Sanna Annerstedt och tillsammans med min man driver jag Margit Café på Kullagatan 36.

Hur började allt?
Jag och min man ville uppfylla våra drömmar om att starta ett eget café. Vi har alltid velat bo i Skåne, så för ett par år sedan drog vi från Norrköping där vi bodde och fyllde en skåpbil med alla våra grejer och flyttade hit till Helsingborg. Vår vision var att vi skulle hitta en lokal där vi kunde öppna Margit Café. I april för två år sedan hittade vi en lokal som vi totalrenoverade. Det blev exakt det vi ville, det vill säga att bli Helsingborgs extra vardagsrum.

Ett hörn på ett café. En soffa med kuddar. Lampor. Tavlor.

Var kommer namnet Margit Café ifrån?
Många tror att jag heter Margit och kallar mig för det, och det får man jättegärna göra. Margit är dels mitt mellannamn, men min älskade mormor hette även Margit och det är henne som caféet är döpt efter. Min mormor var en riktig hemmafru och lagade allting själv. Det stod alltid någonting och puttrade på spisen eller bullar i ugnen hemma hos henne. Hon var väldigt kreativ och det är det vi vill att Margit Café ska vara. Att allting lagas från grunden, att det är bra råvaror och att man får den där mysiga hemmakänslan. Jag har ärvt hennes kreativitet, vilket jag är extremt tacksam över. Så Margit Café är en hyllning till min mormor.

Har du stött på några utmaningar under den här resan?
Vi öppnade precis efter en pandemi och sen kom inflationen precis efter. Allt från att det var brist på byggmaterial under perioden när vi renoverade till att priset för paprika låg på 99 kr/kg när vi öppnade. Så det var extremt utmanande under vår första tid, men vi tog oss igenom det. Vi såg till att gäster fortsatte att besöka oss och skapa känslan av att vara ett extra vardagsrum. Så fokus har bara legat på att köra på och ta en dag i taget. Är det en dålig dag är förhoppningsvis morgondagen bättre. Man får leva i nuet helt enkelt.

Vad är det viktigaste för att skapa en fin relation med dom?
Vi har haft många återkommande gäster från dag ett. Jag tror det viktigaste är alla som kommer innanför dörrarna på Margit Café ska känna sig välkomna. Är man inte en stammis, då är man en potentiell stammis. Jag tror att i dagens samhälle är det nog många som bara vill bli sedda, att man bara ser dom i ögonen och säger hej. Alla ska känna sig välkomna precis som man är. Även hundar!

Du fick ju utmärkelsen Årets Servicestjärna i årets City Awards, hur kändes det?
Det var fantastiskt! Att få vår vision på skrift och att det inte är jag som har skrivit texten, det var bara wow. ”Det känns som att komma hem” löd slutet av motiveringen, och varje gång jag läser det får jag lite rysningar.

Hur skulle du sammanfatta Margit Cafés resa med några få ord?
Kärlek, vänskap och omfamning.

Har ni några spännande framtidsplaner?
Vi vill ju utveckla Margit och kanske starta något dotterbolag. Jag älskar inredning och design, så det hade jag jättegärna velat satsa på ordentligt. Sen har vi haft tankar på att kanske rosta vårt eget kaffe i framtiden. Vi vill fortsätta med det vi har byggt upp och göra Margit till ett självklart val i Helsingborg.

Vilket är ditt favoritbakverk på menyn?
Min mans morotskaka är to die for! Det är lite valnötter i den som gör det där lilla extra. Den är sjukt god.

Vad är hemligheten till den perfekta islatten?
För det första att man har riktigt bra kvalitet på sitt kaffe. Vi använder ett specialkaffe från Ritu. Det är det första, riktigt bra kaffe på riktigt bra bönor. Sen gäller det att ha mycket is och sin favoritmjölk. Skumma mjölken lite direkt efter att man har hällt i espressoshoten, så får den som ett litet härlig lock på toppen. Sen i med ett sugrör, sen är det klart!

Sommaren är här, vad ser du mest fram emot i Helsingborg city i sommar?
Jag ser fram emot att få omfamna alla turister! Att fler får möjligheten att upptäcka Margit. Vi har även lanserat en picknick-påse, så att Margit kan följa med även till stranden eller till parken i sommar. Eftersom vi har ett begränsat antal platser på uteserveringen är det perfekt att kunna ta med Margit när det är fint väder.

Var är bästa picknickstället?
Längs vattnet! Helsingborg har en fantastisk miljö med närhet till havet. Så någonstans längs med kusten.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna?
Vi har en extremt fin sammanhållning i city! Både när det kommer till caféer och restauranger men även butiker och salonger. Jag tycker vi har en väldigt fin gemenskap. Vi har ett bra samarbete med bland annat Ålgrändens Fisk, Två Systrar och flera andra verksamheter. Vi som verkar här håller ihop, det tycker jag är väldigt fint.

Vill du veta mer om vad som är på gång på Margit Café? Kika in på deras Facebook-sida.

Två män i svart kläder står bakom en disk. I bakgrunden ser man en meny med smoothies och juicer.

Sweet House Café

Adam Mohamed är en av ägarna av Sweet House Café på Södergatan 18. För snart sex år sedan öppnade caféet på Söder och det har hänt en hel del sedan dess. Vi har träffat Adam och hans kollega Hussam för att få ta del av deras berättelse. 

Vilka är ni och var jobbar ni?
Vi heter Adam och Hussam och jobbar på Sweet House Café på Söder. Jag, Adam, driver Sweet House Café tillsammans med min kollega Mohammed. Sen brukar vi säga att det är Hussam som är hjärnan bakom Sweet House. Det är han som har utvecklat nästan hela menyn och även han som lagar det mesta. Hussam har stor erfarenhet av matlagning i Mellanöstern och även andra delar av Asien, bland annat Thailand och Malaysia. Vi brukar få frågan vilket land konceptet kommer från. För vi har belgiska våfflor, franska crepes, svenska pannkakor och andra sötsaker från olika delar av världen. Men vi brukar svara att konceptet kommer från Helsingborg. För det var här allt startade, på Södergatan 18.

Hur började allt?
Allt började 2008 i den här lokalen på Södergatan. Då var vi mest inriktade på frukt. Vi hade bland annat smoothies, juice och cocktails på menyn. Sen utvecklades konceptet det med tiden och vi utökade menyn. Vi la bland annat till olika typer av pannkakor och våfflor.

Har ni alltid velat driva café?
Vi hade under en tid sett att någonting saknades i Helsingborg. Det fanns många traditionella fik i Helsingborg, men vi brukar säga att Sweet House är fika 2.0, ett modernare fik helt enkelt. Så vi ville tillföra något nytt i Helsingborg. 

Två händer med svarta plasthandskar håller i två glas med smoothie. Den vänstra är gul med en ananas i och den högra är röd med en jordgubbe i.

Har ni stött på några utmaningar under er resa?
Det är alltid utmanande att kunna erbjuda något som passar alla, både ung som gammal. Att anpassa sig till olika allergier kan också vara utmanande. Många av våra besökare är glutenintoleranta, och då vill vi kunna erbjuda dom något också så att inte dom känner sig utanför. Om man kommer i ett stort sällskap är det inte kul om alla kan äta förutom någon, bara för att den har en allergi. Alla ska vara involverade och kunna ta del av upplevelsen.

Vad är det viktigaste för att skapa en fin relation med era stamgäster?
Vi har många återkommande gäster, vilket är jättekul. Det är dom som gör vår dag! Eftersom vår meny är väldigt bred är det många som kommer tillbaka flera gånger för att testa olika saker på vår meny. Även om vissa alltid äter samma sak eftersom de har hittat sin favorit.

Sen finns det många gymnasieskolor i närheten av vårt café och vi tar emot deras matkort. Så det är många studenter som kommer hit och äter lunch, när de vill ha något annat än den vanliga skolmaten. Så ibland kanske dom tar en våffla med choklad och glass till lunch!

Vi har många ungdomar som gör sin ungdomstjänst hos oss. Om man har gjort något fel och varit lite strulig så kan man ibland få ungdomstjänst istället för fängelse. Då får man jobba på en arbetsplats utan att få lön. Det är ett sätt för oss att ge tillbaka till staden. Vi vill vara engagerade och vara en bra förebild. Vi är ganska unga vi som jobbar här och detta är ett modernt café, så vi tar hand om ungdomarna på ett annat sätt. Ofta kanske det blir så att man gör sin ungdomstjänst på ett mer traditionellt ställe där många äldre jobbar, vilket kan göra att man känner att man inte passar in och känner sig utanför. Men här försöker vi skapa en fin relation med dom, skojar och får tiden att gå på ett kul sätt.

En man står med en tallrik med pannkakor, glass och jordgubbar.

Sammanfatta er resa med några få ord.
Smaken av något oförglömligt gott är våra ledord. Vi vill att alla ska vara mer än nöjda när de lämnar vårt café.

Har ni några spännande framtidsplaner?
Vi fokuserar på våra kärnverksamheter och fortsätter att utveckla dom hela tiden. Det är lätt att fastna i samma spår, men vi försöker att utveckla menyn, dels för att det inte ska vara samma utbud hela tiden, men också många förfrågningar från gäster som vill testa något nytt. Så vi vill hitta nya rätter hela tiden.

Vad är det godaste på menyn enligt er?
Det absolut populäraste är minipannkakorna men min personliga favorit är fettucini crepe och Hussams är mighty crepe, med mycket kladdkaka och chokladsås!

Nu är sommaren kommen, vad ser ni mest fram emot i city i sommar?
Vi ser fram emot att få välkomna både helsingborgare och turister i sommar! Sen ser vi jättemycket fram emot alla härliga event i sommar. Hx och Eskilscupen bland annat! VI kommer stå med vår vagn under Eskilscupen, vilket ska bli jätteroligt.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna?
Det bästa med Helsingborg city är utbudet av alla verksamheter och att vi har så nära till havet. Vi har också nära till Danmark, vilket är roligt eftersom vi får många danska besökare hos oss. Sen finns det en riktigt härlig mix av folk i Helsingborg, det gillar vi!

En kaffekopp.

Håll dig uppdaterad om allt som är på gång på Sweet House Café genom att klicka in på deras hemsida.

Mer fika i city

Blev du fikasugen av att läsa City Stories? Helsingborgs stadskärna är fullt av mysiga caféer. Klicka på knappen nedan för att ta del av citys fikautbud.

Ta del av berättelserna bakom några av våra butiker i city

Helsingborgs stadskärna är full av butiker. Allt från kläder och delikatesser till instrument och blommor. Personalen i butikerna gör allt för att leverera den bästa servicen till kunderna och vägleda dom med sin erfarenhet och kunskap. Oavsett om det gäller mattips, stränga gitarrer eller att skapa den perfekta bröllopsbuketten. Nedan får ni lära känna några av alla fantastiska människor som jobbar i våra butiker i city.

En grafisk bild på en etikett.
En kvinna och en man står bakom en disk. De har svarta skjortor och mössor på sig. På skjortorna står det Magasinet Bjärhus. I bakgrunden ser man ett fönster och framför fönstret hänger det torkade korvar. Framför personerna finns en disk och på den står det kryddor.

Magasinet Bjärhus

Magasinet Bjärhus öppnade nyligen på Nedre Långvinkelsgatan 24. Butiken har ett utbud av lokalproducerade delikatesser. Vi träffade Marie Taylor som driver butiken för att höra mer om deras verksamhet. 

Berätta, vilka är ni?
Vi heter Joel och Marie och vi driver Magasinet Bjärhus, som är en kött- och delikatessbutik i Helsingborg. Vi öppnade butiken i början av februari i år och smygstartade lite innan jul.

Ett rum med trägolv och gamla träbjälkar. På den ena bjälken hänger påsar med godis. På träbord står granola i lösvikt i glasburkar.

Även om den här butiken är relativt ny så har ju Bjärhus funnits ett bra tag. Hur startade allt och hur ser det ut idag?
Utanför Klippan finns det en gård som heter Bjärhus, som betyder ”huset vid kullen” på skånska. Där har vi Bjärhus Gårdsbutik som har funnits där sedan sent 80-tal. Vi har en egen uppfödning av nötdjur och lamm. Nu har det precis skett ett generationsbyte där Joel och vår kollega Max tog över efter hans föräldrar för två år sedan.

En man i svarta kläder och svart mössa med glasögon lägger ett blomkålshuvud i en korg med blomkål. Runt om korgen finns fler grönsaker och rotfrukter.

Varför är det så viktigt med lokalproducerat?
För vår del handlar vikten av att lokalproducera om två saker. Den första är att vi behåller resurserna i jorden på samma plats. Att vi inte transporterar näring i jorden från ett ställe till en helt annan plats på jordklotet. Djur produceras, gödsel bildas och används lokalt. Det blir en lokal cirkulation. Det andra handlar om arbetstillfällen och ekonomi. Allt som man gör lokalt ökar vår krisberedskap. Har vi ingen lokalproduktion nu så har vi det inte heller när vi verkligen behöver det. Lokalt är mer än bara ett ord. Det är ett viktigt koncept. Oavsett om det handlar om mat eller tjänster.

Allt vårt kött som vi har här på magasinet är uppfött lokalt. Grisen kommer från Rosenbergs Gård utanför Ekeby. Nöt och lamm föds upp på Bjärhus Gård. De går under vinterhalvåret i stora lösdriftshallar som ligger 100-150 meter från styckhallarna och där vi producerar råvaror. Nu har vi precis släppt ut våra kor på grönbete för säsongen och så får de gå ute fram till hösten. 

De får beta på marker som inte kan brukas på andra sätt. Det kan till exempel vara steniga eller svåråtkomliga marker som man inte kan så eller plöja. Korna betar gräset som sedan får växa igen, vilket binder kol ner i marken. Den här typen av uppfödningen är inte negativ för klimatet, utan snarare positiv på grund av kolbindningen. Betesdjur som går ute på öppna ängsmarker bidrar inte bara till kolbindning utan även till ekologisk mångfald. Det är den typen av djur vi vill ha både som färskkött i våra köttdiskar men också i alla våra charkuteriprodukter.

Två händer håller i små potatisar. Under händerna är en stor låda med potatis.

Hur skulle ni sammanfatta Bjärhus resa?
Visioner, alltid ligga steget före, gediget, omtanke, kärlek samt respekt till djur, natur och människor.

Hur ser era framtidsplaner ut?
Vi vill ha en servering, både inne i butiken och ute på gården. Tänk er en solig eftermiddag ute på gården med lite sangria och en helgrillad gris. Det ser vi fram emot att kunna erbjuda våra kunder.

Tre hyllplan på en vägg fyllda med livsmedels- och delikatessprodukter.

Har ni några stamkunder? Hur gör ni för att behålla relationen med dem?
För att behålla relationen med våra stamkunder har vi en bra dialog. Vi ger tips om hur de ska tillaga sitt kött och frågar alltid nästa gång hur det gick och om de var nöjda. Vi får även tips från dem som vi kan föra vidare till andra kunder.

Olika sorters ost och chark ligger i en kyldisk.

Sommaren närmar sig. Vad är era bästa tips för en riktigt härlig sommar i city?
Servera kött från oss! Vi hjälper så klart till med tips på hur ni ska tillaga det på bästa sätt. Vad sägs som en helgrillad secreto till exempel? Med vår hemgjorda bearnaisesås, nypotatis och sparris till det. Vi har ju mycket att välja på och ni är alltid välkomna in hit så hjälper vi er med tips och idéer.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna, enligt er?
Det är att den ligger så nära havet! Och att det är så nära till allt. Du kan nå Olympia och se en match efter bara en kort promenad från city och sedan ner i stadskärnan igen efteråt med så otroligt många bra restauranger med fantastisk service.

En röd biljettmaskin för kölappar med en en vit skylt med röd text ovanför. Det står Biljett för betjäning på skylten. I bakgrunden ser man en disk med kött och chark.

Vill du veta mer om Magasinet Bjärhus, gården och deras produktion? Kika in på deras Facebook-sida.

En man i vit t-shirt och svarta shorts sitter på en pall. Han tittar in i kameran och gör tummen upp. På väggen bakom honom hänger massor av gitarrer.

Beme Musik

Roffe Beme driver butiken Beme Musik på Bruksgatan 22, som inriktar sig på gitarrer. Butiken har legat på gatan i många år och har en spännande historia. Vi träffade Roffe och hunden Poffe i butiken för att få ta del av Beme Musiks resa.

Berätta, vem är du och vad har du för verksamhet?
Roffe Beme kallas jag och har varit här på Bruksgatan i 45 år. Jag startade hemma i källaren där jag sålde gitarrer och gav gitarrlektioner. 1982 flyttade jag verksamheten till Bruksgatan och har funnits här sedan dess. Jag börjar bli lite halvgammal men jag tycker att det är jätteroligt fortfarande.

Hur började allt, 1979 när du startade din verksamhet?
Då var jag lärare på Husensjöskolan och min gamla gitarrlärare i Malmö undrade om jag inte kunde börja sälja gitarrer, eftersom han ville köpa av mig. Jag började även ha gitarrlektioner, vilket var väldigt populärt. Som mest hade jag 100 elever. Idag är det ju lite annorlunda, många lär ju sig via Youtube istället.

Du har ju hållt på ett tag, har du någon favorithistoria eller kund från åren som gått?
Tomas Ledin brukar titta in, vi är lika gamla, så det är alltid kul när han är här. Ulf Lundell brukar också kika förbi när han är i Helsingborg. Elvis gitarrist har också varit här. Väldigt många trevliga människor har besökt butiken genom åren. 

Det är även många turister som besöker butiken. Här om dagen var det en brasilianare som arbetade på en båt som lagt an i Helsingborg som var på besök i butiken och kikade på gitarrer. Därefter ringde han och ville köpa en, som vi fick köra ut med till hamnen eftersom han inte hade mer permission. 

En brun och vit hund ligger på golvet.

Vilka utmaningar har du stött på under resans gång?
En stor utmaning var runt 2013, när jag inte hängde med på internet så mycket. Då sjönk omsättningen. Förr var fönstret skyltfönstret ut mot gatan, där man satte de gitarrerna man ville sälja. Idag är det internet fönstret utåt. Men jag har anpassat mig och idag hänger jag med rätt bra och vi säljer en del via nätet. Men jag tycker fortfarande att det är viktigt med personlig kontakt och har rätt bra kontakt med de som köper distans med. Man beställer bara i en webbshop utan vi pratas alltid vid på telefon innan de köper. Jag tycker det är viktigt med kundkontakt, även med de som inte besöker butiken fysiskt. 

Men det är klart att det är svårt att konkurrera med e-handel, eftersom det ofta är billigare. Men det är många som kommer in med de billigare gitarrerna de köpt på nätet, eftersom de behöver fixas till. Så i slutändan blir det ibland dyrare än att köpa en gitarr här från början. Jag har en kund som alltid köper gitarrer på nätet, för att han tycker det är kul att handla där, men som sedan alltid kommer hit så fixar vi gitarren åt honom. Jag har egentligen inte drabbats så hårt av e-handeln. Vi har mycket begagnat och udda i butiken, vilket är en stor fördel.

Toppen på flera gitarrer.

Vilka råd skulle du ge någon som vill öppna en musikbutik?
Det är nog att specialisera sig. Ha lite udda grejer och var personlig. Då kommer man långt. Se också till att erbjuda reparation och tillfixning av instrument. Gitarrer, till exempel, kräver regelbunden underhållning. 

Hur skulle du sammanfatta Bemes Musiks resa med några få ord?
Sammanfattningsvis, efter 45 år är allting egentligen som det alltid har varit. Vi är som vi är och vi ger den personliga servicen. Kanske är det inte det mest ekonomiskt att stå och snacka en massa med folk och låta folk sitta och spela i butiken utan att köpa, men det var därför jag startade.

Har du några framtidsdrömmar?
Det hade varit jätteroligt att köpa fastigheten och göra det till ett kulturhus. Men jag har känt mig lite trött på sista tiden, så vi får se. Jag har ju lokalen intill och där har vi lite elpiano och liknande. Men annars har vi väl tänkt att fortsätta som vi gör.

Flertalet elgitarrer hänger på en vägg.

Sommaren närmar sig, vad gör du helst i Helsingborg under sommaren?
Jag tycker om att promenera i parkerna och nere vid vattnet. Annars håller jag mig ofta på Bruksgatan, här känner jag mig hemma. Egentligen gör jag väl inte mycket mer. Det är skönt att bara vara på sommaren. Sen kommer det alltid en massa människor hit och dörren är alltid öppen.

Vilken är citys bästa badplats enligt dig?
Jag går gärna ner till Tropical Beach, där är det trevligt.

Vad är det bästa med Helsingborg city?
Det bästa med Helsingborg är att man känner fläkten från havet! Här på Bruksgatan är det inga bilar och det är lugnt och skönt. Man känner sig nästan som att man är på landet här. Mycket folk från hela världen kommer hit in och hälsar på, vilket är kul. Bruksgatan har börjat komma igång igen och här är mycket folk.

En man i vit t-shirt och svarta shorts matar en brun och vit hund med ett ben.

Vill du veta mer om Roffe och Beme Musik? Klicka in på deras Facebook-sida, där de delar med sig av livet på Bruksgatan, spännande kunder och härliga musiktips.

En blond kvinna i svart klänning och glasögon håller i en bukett blommor. Bakom henne står flera buketter.

Floristmakeriet

Helena Lindberg driver blomsterbutiken Floristmakeriet. Verksamheten har funnits i flera år, men flyttade nyligen till en ny lokal i SöDER Gallerian, där de har spännande planer på gång. Vi träffade Helena för att få höra mer om deras framtidsplaner. 

Berätta, vem är du och vad har du för verksamhet?
Helena Lindberg heter jag och driver blomsterbutiken Floristmakeriet som ligger inne på SöDER Gallerian. Vi har bland annat snittblommor, krukväxter, uteväxter, krukor och inredning. Vi har även en del smycken och accessoarer.

Floristmakeriet har ju funnits i Helsingborg i ett antal år nu, hur började allt?
Vår resa startade 2016. Jag har varit i branschen i 25 år tror jag, men 2016 var jag klar med mammaledigheten med min yngsta dotter och sa då till min man att nu vill jag äntligen öppna min egen blomsterbutik, det har alltid varit min dröm, och så blev det!

En hand håller i en bukett med rosa, vita och lila blommor.

Du gör ju en hel del olika projekt. Vad är roligast att jobba med?
Bröllopsjobben är alltid roliga. Det är ofta en lång process från att man träffar bröllopsparet fram till den stora dagen. Sedan älskar jag att stå här i butiken och få träffa och prata med våra kunder som kommer in spontant och se vad vi kan hjälpa dom med.

Har du något drömprojekt?
Det hade varit kul med ett stort slottsbröllop där man får lov att göra blommorna till hela brudföljet, middagen och kyrkan.

Hur skulle du sammanfatta Floristmakeriets resa i några få ord?
Det har varit väldigt, väldigt roligt att få uppleva sin dröm! Men det är alltid mycket jobb och mycket stress i perioder som egenföretagare. Men i slutändan är det ändå väldigt kul!

En blond kvinna i svart klänning i glasögon håller i en bukett blommor i ena handen. Hon tittar ner och plockar med bland styckblommor. I bakgrunden ser man ett skåp med inredningsdetaljer och flera buketter.

Har du några spännande framtidsplaner?
Vi har ett stort projekt på gång här på SöDER Gallerian.  Vi håller på att bygga ett växthus i gallerian som vi ska flytta in vår butik i inom kort. Tanken är att det ska kännas varmt och gemytligt. Vi ska fylla det med växter och snittblommor.  Alla ska känna sig välkomna och känna att de kan hitta något. Vi vill gärna att varje kund ska kunna hitta något i butiken när de kommer in.

Blombuketter i olika färger.

Sommaren närmar sig, vad gör du helst i city under sommaren?
Vi har ju den fantastiska närheten till havet. På mina lediga stunder är det där jag hänger med min familj.

Var fikar du helst i city?
Jag måste ändå säga att Wayne’s Coffee här på SöDER Gallerian är där jag handlar och fikar mest!

En kruka med gula citroner. In krukan växer en grön krukväxt.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna, enligt dig?
Det bästa med stadskärnan är variationen på alla verksamheter, butiker och salonger. Det poppar ju upp fler och fler hela tiden! Det syns tydligt här på Söder. Snart får vi Systembolaget som grannar, vilket är jätteroligt.

En närbild på en blombukett med bland annat en solros och rosor.

Håll dig uppdaterad om allt som är på gång hos Floristmakeriet genom att följa deras Facebook-sida

Mer shopping i city

Blev du shoppingsugen av att läsa City Stories? Helsingborgs stadskärna kryllar av allt från unika butiker till större kedjor. Klicka på knappen nedan för att ta del av citys shoppingutbud.

Rulla till toppen