En orange logga. Det står City Stories på loggan. City är kursivt och under står det Stories med versaler.

Vår stadskärna är full av unika verksamheter. Bakom varje verksamhet finns det eldsjälar som brinner för sitt yrke och för att leverera service i världsklass. I City Stories får vi kliva bakom kulisserna och ta del av berättelserna om verksamheterna och människorna som driver dom. 

Ta del av berättelserna bakom några av våra restauranger i city

Helsingborgs stadskärna har ett brett kulinariskt utbud. Personerna som jobbar på och driver restaurangerna gör allt för att gästerna ska få en fantastisk upplevelse. Nedan får ni lära känna några av alla eldsjälar som jobbar på restaurangerna i city. 

Enje

Francisco Aliaga och Lucia Gonzalez driver den spanska restaurangen Enje, som nyligen slog upp dörrarna på Mäster Palms plats på Söder. Vi träffade Fransisco och Lucia för höra mer om koceptet och ta del av deras framtidsplaner. 

Berätta, vilka är ni och var jobbar ni?
Vi heter Francisco och Lucia och äger tillsammans restaurangen Enje. 

För någon som aldrig har besökt Enje. Vad är det för restaurang?
Enje är en traditionell spansk tapasbar. Vi försöker att ha en mysig och trevlig atmosfär med mat som är lite annorlunda jämfört med andra tapasrestauranger. Vi har inrett hela restaurangen med saker vi hittat på loppisar eller från våra föräldrars hem. Väggarna pryds av hyllor med gamla instrument, verktyg, symaskiner, kameror, belysning och annat kul. Så vi har blandat lite nytt med gammalt för att skapa ett mysigt ställe som passar alla. Vår slogan är Enje, något annat, för vi vill skilja oss från alla andra.

Vad betyder namnet Enje?
Enje är en konsonant i det spanska alfabetet. Så enje är hur konsonanten skrivs på svenska.

Berätta om er resa. Har ni alltid velat driva en restaurang?
Jag, Francisco, har jobbat inom restaurangbranschen hela mitt liv, i både bar och restaurang. Sen läste jag på Campus Helsingborg, blev en del av Agora, och tog masterexamen inom Service Management. Nyligen kom möjligheten att öppna eget och vi chansade. Om han inte chansar kan man inte vinna, säger Fransisco.

Lucia jobbade som marketing manager i Spanien, men när vi träffades lämnade hon det bakom sig och flyttade hit till Helsingborg. Att äga vår egen restaurang har varit en dröm för oss. Nu väntar i barn också, så snart har vi två bebisar, Enje och lille Jaume.

Ett restaurangbord fyllt av tapasrätter och glas med sangria.

Har ni stött på några utmaningar under er resa? Och i så fall, hur hanterade ni dom?
Vi har gått från att vara arbetslösa till att vara företagare. Det har varit många utmanande steg på resan. Att skaffa alkoholtillstånd var utmanande, att skapa själva restaurangen var också utmanande. Men sammanfattningsvis har det varit ett roligt och galet äventyr.

Har ni några spännande framtidsplaner?
Först och främst att vara bra föräldrar till lille Jaume, sen att hålla på här så länge som möjligt. Vi har planer på att ha livemusik här ofta. Så alla artister och trubadurer får gärna höra av er till oss om ni vill spela här. Vi vill göra något roligt för alla som bor på Söder, men även resten av Helsingborg. Vi kommer också att ha lite DJ-kvällar här. I augusti vi ett koncept där vi har ett stort utbud av mackor till lunch. Vi planerar också att ha språkcafé här. Sen vill vi även ha lite konstutställning här. Att lokala konstnärer kan få hänga sina tavlor här. Så vi har lite olika idéer på gång.

Vad är det godaste på menyn just nu enligt er?
Våra favoriter är mejillones al vapor, blåmusslor. Dom är så goda, och precis så så min lagade dom. Den grillade bläckfisken som serveras med kronärtskock- och potatispuré är också en favorit. Den är fantastiskt god. Sen de mest populära rätterna är nog tartar de tomate och tabla mixta, blandad ost- och charkbricka. Med tabla mixta har vi lekt lite med olika råvaror. Vi har bytt ut den ena skinkan mot lufttorkat nötkött, så att fler kan äta den. Den innehåller även spansk choritzo och salami och tre olika ostar: manchego, tetilla från Galicien och mahon från Balearerna. Brickan serveras med tomat, mandlar och piquitos.

Sommaren närmar sig sitt slut. Vad är det bästa med Helsingborg på sommaren?
Det är kul att det är så många event i Helsingborg på sommaren. Till exempel så hade vi ju Chill på Mäster Palm här på torget i juni och juli med livemusik. Det var ett så härligt event! Sen är det skönt att det inte är för varmt i Helsingborg på sommaren, som det är i Spanien. Däremot blåser det alltid här, men det kan inte vara perfekt helt enkelt!

Vad tycker ni är det bästa med Söder?
Självklart Enje! Men när vi ska koppla av brukar vi gå till Pitcher’s, våra grannar. Det är ett perfekt ställe när man vill ta en öl, spela spel, titta på sport och bara sitta och koppla av på torget. Vi brukar också gå på söndagsloppis på Gåsebäck

Var är bästa stället att njuta av solnedgången i city?
Görningen är en fantastisk plats att njuta av solnedgången på. Särskilt när det är festival där! Men en annan fantastisk plats att njuta av solnedgången är Scandic Oceanhamnens rooftop. Man får en panoramavy över sundet, hela vägen från Ven till Viken. Så det är ett riktigt bra ställe.

Vill du veta mer om Enje och vad de har på gång? Klicka in på deras hemsida. 

En tjej står med en bricka med en flaska champagne och två champagneglas. I bakgrunden ser man en uteservering och Helsingborgs strand.

Sillen & Makrillen

Ellinor Edelswärd är restaurangansvarig på Sillen & Makrillen och blev även nyligen delägare av Drottninggatan 35. Vi träffade Ellinor på Sillen & Makrillen, vid havsbrynet mellan Gröningen och Fria bad, för att höra mer om hennes resa.

Berätta, vem är du och var jobbar du?
Jag heter Ellinor och jobbar på Sillen & Makrillen och Drottninggatan 35.

För någon som aldrig har besökt Sillen & Makrillen. Vad är det för restaurang?
Sillen & Makrillen är en restaurang som ligger vid stranden i Helsingborg som har fokus på fisk och skaldjur, men med en nordisk touch. Det finns såklart även kött och vegetariskt för dom som vill ha det. Vi är en plats för alla!

Berätta om din resa. Hur har den sett ut från att du började jobba i restaurang till där du är idag?
Min resa i restaurangbranschen är inne på sitt tionde år nu. Jag började som diskplockare och runner på lite olika ställen i Helsingborg. Jag kommer från en gedigen restaurangfamilj, så det var en lätt väg att få sitt första jobb via. Sen efter det jobbade jag en sommar på Vikten Tomater. De hade lite kändiskockar som kom och lagade mat där, så det fick jag vara med på. Jag lärde mig väldigt mycket där och fick upp ögonen för restaurangbranschen. Så där fick jag in en fot i branschen på riktigt och kunde börja jobba mig uppåt. Det mesta av den kunskapen jag har idag har jag lärt mig genom att jobba mycket och att jobba hårt. Se och lära av de som är runt omkring mig. Sen för två år sedan avslutade jag en sommelierutbildning, som jag gick för att öka min kunskap kring vin. Så ungefär så har min resa sett ut. Nästan tio år senare står jag här som restaurangansvarig på Sillen & Makrillen och delägare av Drottninggatan 35.

Har du stött på några utmaningar under din resa? Och i så fall, hur hanterade du dom?
Den största utmaning under min resa har absolut varit pandemin. Jag blev befordrat till att vara restaurangansvarig här på Sillen & Makrillen bara en vecka innan det första europeiska fallet. Så hela mitt första år var kantat av restriktioner, men vi löste det tillsammans som ett team. Jag fick jättebra hjälp av mina kollegor och bra guidning. Så det var bara att ta varje dag för sig.

Har ni några stamkunder och i så fall, vad är det viktigaste för att skapa en fin relation med dom?
Vi har massvis med stamgäster här. Det är viktigt att man uppmärksammar vad de tycker om, hälsar lite extra på dom när dom kommer, blir lite kompis med dom så att de blir lite extra sedda. Det brukar uppskattas när man kommer ihåg deras namn eller favoritvin eller liknande.

En man i kockkläder står i ett kök och knyter en spritspåse med morotspuré.

Har ni några spännande framtidsplaner?
Vi är i ett skede nu där vi försöker hitta en ny bana för Sillen & Makrillen. Restaurangen har ju funnits sedan 2012, så det är ganska många år nu. Så vi försöker hitta en liten ny touch. Många av oss som jobbar här är ganska unga men har jobbat här relativt länge, men sen har vi även många nya, så vi försöker hitta sätt att jobba tillsammans för att fortsätta att få Sillen & Makrillen att blomstra.

Har ni några kul event på gång?
Den 14 september kommer Anosha, även känd som Noshis, hit och gör en take over i vårt kök. Hon är känd från Instagram och TikTok och är en jätteduktig matkreatör som publicerar väldigt många inspirerande och lättlagade recept. Det kommer att bli en 6-rättersmeny med tillhörande dryck. Det blir en väldigt unik kväll för oss, vi har aldrig gjort något liknande tidigare så det ska bli jättespännande.

Sen har vi en del event som fortfarande är i planeringsfasen som kommer släppas nu i höst. Lite winemakers dinner och lite annat.

Vad är det godaste på menyn just nu enligt dig?
Det absolut godaste på menyn just nu tycker jag är vår förrätt med matjessill. Filmjölksbröd, nypotatis, matjessill och rödlök. Det är en riktigt klassiks sommarförrätt och en riktigt klassisk Sillen & Makrillen-rätt. Vi har haft de i många år, men den är lika god varje gång den dyker upp på menyn.

Förra året tog ni ju över Drottninggatan 35 också, där du nu är delägare. Berätta lite om det nya konceptet.
Vi har försökt hitta ett hål i Helsingborgrestaurangscen. Här finns ju massvis av olika restauranger, vilket är supertrevligt, så vi har försökt hitta vår plats på scenen. Vi är tre som kommer från driften som har gått in som nya delägare, en sjukt rolig möjlighet att få. Så vi tre försöker hitta det vi tycker är roligast och mest intressant att jobba med. Vi har mycket fokus på smårätter och för min del har det varit stort fokus på viner från olika hörn av världen som man kanske inte har hört talats om tidigare. I Helsingborgfår spanska viner ta stor plats hos restaurangerna och då har jag försökt hitta viner från områden i Spanien som inte är så välrepresenterade här. Grundtanken är att vi vill ge en unik upplevelse till våra gäster, men att det samtidigt ska vara lugnt och avslappnat. Lite vardagsrumskänsla.

Sommaren närmar sig sitt slut. Vad är det bästa med Helsingborg city på sommaren?
Helsingborg är ju den bästa sommarstaden. Jag älskar att bara strosa från uteservering till uteservering, träffa massa härliga människor, sitta i solen och bara njuta av livet.

Var är bästa stället att njuta av solnedgången i city?
Det är självklart här på Sillen & Makrillen! Vi har en helt ohindrad vy av solnedgången.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna?
Det bästa med Helsingborgs stadskärna är nog det varierade utbudet av verksamheter. Blandningen av kultur och det moderna. Det känns som att det finns något för alla i Helsingborg city!

Vill du veta mer om vad som är på gång på Sillen & Makrillen? Kika in på deras hemsida.

En man i vit kockskjorta håller i en tallrik med kebab och pommes.

Eat Meat

Mohammed El Ali äger restaurangen Eat Meat som ligger på Furutorpsgatan 37 på Söder. Vi har träffat Mohammed för att ta del av hans berättelse och höra mer om restaurangens utbud. 

För någon som aldrig har besökt Eat Meat, vad är det för restaurang?
Eat Meats koncept är att vi tar det bästa från matkulturen I mellanöstern. Som namnet säger ligger vårt största fokus på kött, nämligen kolgrillat kött. Vi har kött från olika regioner i mellanöstern. Vi har traditionell kebab, adana kebab från Turkiets om är kryddigare är den traditionella, kycklingspett, kycklingkebab, tavok och traditionella lammspett. Vi är även sandwich, en del mer traditionella, som fajita och Philadelphia och en del med en touch från mellanöstern. Sen har vi även meze, som är traditionell mat från Syrien och Libanon, med bland annat vindolmar, hummus och tabbouleh. Detta och mycket mer hittar ni på vår meny!

Berätta om din resa. Har du alltid velat driva en restaurang?
När vi öppnade restaurangen 2019 var en del köttbutik och en del restaurang. Men sen öppnade det flera köttbutiker i området och då valde jag att stänga den och bara fokusera på restaurangen. Vi såg att det fanns en stor efterfrågan på mat från mellanöstern och vi ville dela med oss av vår matkultur och de matvanor vi har. Enda sedan ung ålder har jag varit intresserad av att laga mat. I början när vi öppnade hade vi många kockar, men i slutändan blev det jag som lagade maten, eftersom jag alltid haft det intresset.

En man står med två tallrikar i handen, en med kebab och en med fajita.

Har du stött på några utmaningar under din resa?
Vi öppnade ju 2019 och kort därpå startade pandemin, vilket var väldigt utmanande. Vi gjorde vad vi kunde för att hålla verksamheten öppen under pandemin. Dagens rådande ekonomiska läge har också gjort det utmanande att hålla en restaurangverksamhet öppen, eftersom det har blivit så mycket dyrare. Så vi försöker anpassa oss till dagens läge.

Vad är det viktigaste för att skapa en bra relation till stamkunder?
Vi har en stor kundkrets, men de flesta som besöker oss är ungdomar och familjer. När familjer har någon på besök så tar de ofta med dom till Eat Meat, vilket är jätteroligt

Har ni några spännande framtidsplaner?
Jag har en vision om att Eat Meat ska finnas i fler städer. Men i dagens läge är det en utmaning, men det är ett mål för längre fram i tiden.

Två tallrikar med kebab och fajitas.

Vad är det mest populära på menyn?
Det mest populära på menyn är kolgrillen, men även crispy chicken och tabbouleh.

Vad är hemligheten bakom den perfekta tabboulehn?
Det är viktigt att endast använda färska råvaror och sen ska man ha olivolja av hög kvalitet. Vi använder en speciell metod när vi hackar persiljan. För att den inte ska hacka för mycket vätska är det viktigt att bara hacka den en gång på varje ställe och inte för finmalen. Sen gör vi varje beställning av tabbouleh direkt, så att de alltid är färsk.

Vad är det bästa med Helsingborg city?
Helsingborg, och framför allt Söder, har ett väldigt brett utbud av restauranger. Det finns många guldkort till restauranger här, och hantverket i matlagningen är väldigt viktigt här. Vi bjuder in alla att ta del av allt som Söder har att erbjuda!

Vill du veta mer om Eat Meats utbud och hålla dig uppdaterad med vad de har på gång? Klicka in på deras Facebook-sida!

Mer mat i city

Blev du hungrig av att läsa City Stories? Helsingborgs stadskärna har ett brett kulinariskt utbud. Klicka på knappen nedan för att ta del av fler restauranger i city.

Ta del av berättelserna bakom några av våra caféer i city

Helsingborgs stadskärna har massor av mysiga caféer med olika utbud och karaktär. Servicepersonalen bakom disken bemöter sina gäster med öppna armar och gör allt för att de ska få en trevlig fikastund. Nedan får ni lära känna några av alla fantastiska människor som jobbar på caféerna i city. 

Café 1886

Emelie Gestrén är en av ägarna av Café 1886, eller Zoégas Café som många fortfarande kallar det anrika caféet på Drottninggatan 30, som har legat där sedan början av 1900-talet. Vi har träffat Emelie för att få ta del av caféets fantastiska historia. 

Vem är du och var jobbar du?
Jag heter Emelie och jobbar på Café 1886, även känt som Zoégas Café. 

Hur kom det sig att ni tog över det här caféet?
När Zoégas annonserade att de ville lägga ner 2022 var vi väldigt snabba på bollen med att ansöka om att få ta över caféet. Två månader senare fick vi öppna upp igen. Sedan dess har en hel del förändringar skett, men vi har även sparat massa gamla fina grejer i caféet. Det var jättemånga som ville att caféet skulle drivas vidare och det skrevs namninsamlingar och liknande för att det skulle vara kvar, så vi kände att vi hade ett väldigt fint stöd från helsingborgarna när vi tog över caféet.

Kan du berätta lite om historien bakom caféet och lokalerna som det ligger i?
I butiken som vi står i just nu är all interiör från år 1930. Hela Zoégas produktion låg i källaren i denna lokalen från 1901 till 1952. Kranarna i fönstret som vi maler vårt kaffe i är från år 1930 och fungerar precis lika bra än idag.

När Zoégas öppna här var det både kaffe-, te- och sockerhandel och därav är takmålningarna i butiken från 1930 inspirerade av Asien. Färgerna i taket hade vi även som grund när vi målade de nya rummen. Så alla originalfärger från butikens tak återspeglas i de nya delarna av caféet.

Ett av rummen längre bak i caféet ser lite annorlunda ut. Carlos Zoéga, en av grundarna till Zoégas, gick tyvärr bort ganska ung och efter ett tag hittade hans fru Maria Zoéga en ny man, Johan, och tillsammans fick dom sonen Rudolf Zoéga. Ett av rummen är inspirerat av en bok som Rudolf la ut handlar om hans kaffeupptäckter runt om i världen.

När Zoégas öppnade här år 1886 var det både kaffe-, te- och sockerhandel. I taket finns målningar inspirerade av Asien, där en stor del av handeln skedde. Takmålningarna är gjorda år 1930 och originalfärgerna är fortfarande kvar. Färgerna i taket hade vi även som grund när vi målade om rummen i cafédelen. Så alla originalfärger från butikens tak återspeglas i de nya delarna av caféet, som vi har fräschat upp.

På en vägg med blommig tapet hänger flera tavlor med svartvita fotografier som föreställer Helsingborg på mitten av 30-talet.

Vad är det viktigaste att tänka på när man väljer kaffe?
Kaffe har precis som vin många olika toner i sig, hela 800 toner i en kopp. Vi jobbar mycket med att para ihop rätt toner med rätt fika, istället för att alltid bara välja en traditionell kanelbulle till kaffet. Varje månad har vi en speciell sort kaffe som vi parar ihop med rätt fika för att på tonnivå få den bästa smakupplevelsen.

Hur ser produktionen ut, från böna till kopp?
På kaffeplantorna växer bär som är ungefär lika stora som körsbär. I bären finns små kaffebönor, som egentligen är frön. Kaffebönorna rostas på otroligt tidspecifika program, mellan 200-260 grader, och då får de den gyllenbruna färgen. Slutligen mals bönorna ner till olika malningsgrader.

Ett par gånger i månaden anordnar vi kaffeprovningar för allmänheten som man kan boka hos oss i caféet eller på vår hemsida cafe1886.se. Då går vi igenom hela produktionen från böna till kopp, lite smakprofiler, hur du parar ihop rätt kaffe med fikan, Zoégas historia, kaffemyter och massa annat.

En svart hink med kaffebönor. En hand håller i en skopa fylld med kaffebönor.

Vad är det viktigaste för att skapa en fin relation med era stamgäster?
Vi har jättemånga fina gäster här som även fanns här på Zoégas tid som sedan har följt med oss. Det viktigaste för att behålla gäster är självklart gott kaffe, god fika och ett leende på läpparna.

Vilka utmaningar har ni stött på med att ta över ett café och driva det? 
När vi fick möjligheten att ta över det här caféet var det väldigt många delar som behövde en uppfräschning. Vi hade en renovering under nästan nio månader av hela cafédelen ovanför trapporna, vilket var väldigt utmanande. Men det har blivit jättefint!

Nu har vi pratat mycket historia, har ni några spännande framtidsplaner?
Det finns en jättefin musikal på Helsingborgs stadsteater som heter Tysta Maria som handlar om Maria Zoéga, en av grundarna till Zoégas. I samband med att musikalen börjar visas igen i höst erbjuder vi en unik kaffeprovning som fokuserar på Maria och historien om Zoégas.

En annan rolig nyhet är att vi har fått serveringstillstånd. Vi har nu fullständiga rättigheter för alkohol, så man kan njuta av ett glas vin eller en riktigt god irish coffee. Det finns även en del lättare mat på menyn.

En hand håller fram en irish coffee.

Nu är sommaren kommen, vad ser du mest fram emot i Helsingborg city i sommar?
Vi på caféet längtar jättemycket efter Hx-festivalen!

Vilket är bästa glasstället i city?
Bruket har ju äntligen fått igång sin glassproduktion igen. Vi kommer även att sälja deras glass här, vilket vi ser fram emot!

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna?Helsingborgs stadskärna erbjuder ett så ofantligt brett utbud av både historia och kultur, men även modernitet och det är jättekul att få vara en del av det.

En kvinna håller kaffebönor från en stor hink i en gammeldags kaffekvarn.

Vill du veta mer om Café 1886 och Zoégas, boka kaffeprovning och hålla dig uppdaterad med allt de har på gång? Klicka in på deras hemsida

En kvinna i flätor står bredvid en gul kaffemaskin. Hon har blåa jeans och en svart tröja där det står Margit Café på. I bakgrunden ser man en vägg med gul tapet med mönster och en hylla med kaffekoppar.

Margit Café

Sanna Annerstedt driver Margit Café på Kullagatan 30. För två år sedan slog dörrarna till caféet upp och sedan dess har caféet blivit ett andra vardagsrum för många helsingborgare. Vi träffade Sanna för att höra mer om hennes resa. 

Vem är du och var jobbar du?
Jag heter Sanna Annerstedt och tillsammans med min man driver jag Margit Café på Kullagatan 36.

Hur började allt?
Jag och min man ville uppfylla våra drömmar om att starta ett eget café. Vi har alltid velat bo i Skåne, så för ett par år sedan drog vi från Norrköping där vi bodde och fyllde en skåpbil med alla våra grejer och flyttade hit till Helsingborg. Vår vision var att vi skulle hitta en lokal där vi kunde öppna Margit Café. I april för två år sedan hittade vi en lokal som vi totalrenoverade. Det blev exakt det vi ville, det vill säga att bli Helsingborgs extra vardagsrum.

Ett hörn på ett café. En soffa med kuddar. Lampor. Tavlor.

Var kommer namnet Margit Café ifrån?
Många tror att jag heter Margit och kallar mig för det, och det får man jättegärna göra. Margit är dels mitt mellannamn, men min älskade mormor hette även Margit och det är henne som caféet är döpt efter. Min mormor var en riktig hemmafru och lagade allting själv. Det stod alltid någonting och puttrade på spisen eller bullar i ugnen hemma hos henne. Hon var väldigt kreativ och det är det vi vill att Margit Café ska vara. Att allting lagas från grunden, att det är bra råvaror och att man får den där mysiga hemmakänslan. Jag har ärvt hennes kreativitet, vilket jag är extremt tacksam över. Så Margit Café är en hyllning till min mormor.

Har du stött på några utmaningar under den här resan?
Vi öppnade precis efter en pandemi och sen kom inflationen precis efter. Allt från att det var brist på byggmaterial under perioden när vi renoverade till att priset för paprika låg på 99 kr/kg när vi öppnade. Så det var extremt utmanande under vår första tid, men vi tog oss igenom det. Vi såg till att gäster fortsatte att besöka oss och skapa känslan av att vara ett extra vardagsrum. Så fokus har bara legat på att köra på och ta en dag i taget. Är det en dålig dag är förhoppningsvis morgondagen bättre. Man får leva i nuet helt enkelt.

Vad är det viktigaste för att skapa en fin relation med dom?
Vi har haft många återkommande gäster från dag ett. Jag tror det viktigaste är alla som kommer innanför dörrarna på Margit Café ska känna sig välkomna. Är man inte en stammis, då är man en potentiell stammis. Jag tror att i dagens samhälle är det nog många som bara vill bli sedda, att man bara ser dom i ögonen och säger hej. Alla ska känna sig välkomna precis som man är. Även hundar!

Du fick ju utmärkelsen Årets Servicestjärna i årets City Awards, hur kändes det?
Det var fantastiskt! Att få vår vision på skrift och att det inte är jag som har skrivit texten, det var bara wow. ”Det känns som att komma hem” löd slutet av motiveringen, och varje gång jag läser det får jag lite rysningar.

Hur skulle du sammanfatta Margit Cafés resa med några få ord?
Kärlek, vänskap och omfamning.

Har ni några spännande framtidsplaner?
Vi vill ju utveckla Margit och kanske starta något dotterbolag. Jag älskar inredning och design, så det hade jag jättegärna velat satsa på ordentligt. Sen har vi haft tankar på att kanske rosta vårt eget kaffe i framtiden. Vi vill fortsätta med det vi har byggt upp och göra Margit till ett självklart val i Helsingborg.

Vilket är ditt favoritbakverk på menyn?
Min mans morotskaka är to die for! Det är lite valnötter i den som gör det där lilla extra. Den är sjukt god.

Vad är hemligheten till den perfekta islatten?
För det första att man har riktigt bra kvalitet på sitt kaffe. Vi använder ett specialkaffe från Ritu. Det är det första, riktigt bra kaffe på riktigt bra bönor. Sen gäller det att ha mycket is och sin favoritmjölk. Skumma mjölken lite direkt efter att man har hällt i espressoshoten, så får den som ett litet härlig lock på toppen. Sen i med ett sugrör, sen är det klart!

Sommaren är här, vad ser du mest fram emot i Helsingborg city i sommar?
Jag ser fram emot att få omfamna alla turister! Att fler får möjligheten att upptäcka Margit. Vi har även lanserat en picknick-påse, så att Margit kan följa med även till stranden eller till parken i sommar. Eftersom vi har ett begränsat antal platser på uteserveringen är det perfekt att kunna ta med Margit när det är fint väder.

Var är bästa picknickstället?
Längs vattnet! Helsingborg har en fantastisk miljö med närhet till havet. Så någonstans längs med kusten.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna?
Vi har en extremt fin sammanhållning i city! Både när det kommer till caféer och restauranger men även butiker och salonger. Jag tycker vi har en väldigt fin gemenskap. Vi har ett bra samarbete med bland annat Ålgrändens Fisk, Två Systrar och flera andra verksamheter. Vi som verkar här håller ihop, det tycker jag är väldigt fint.

Vill du veta mer om vad som är på gång på Margit Café? Kika in på deras Facebook-sida.

Två män i svart kläder står bakom en disk. I bakgrunden ser man en meny med smoothies och juicer.

Sweet House Café

Adam Mohamed är en av ägarna av Sweet House Café på Södergatan 18. För snart sex år sedan öppnade caféet på Söder och det har hänt en hel del sedan dess. Vi har träffat Adam och hans kollega Hussam för att få ta del av deras berättelse. 

Vilka är ni och var jobbar ni?
Vi heter Adam och Hussam och jobbar på Sweet House Café på Söder. Jag, Adam, driver Sweet House Café tillsammans med min kollega Mohammed. Sen brukar vi säga att det är Hussam som är hjärnan bakom Sweet House. Det är han som har utvecklat nästan hela menyn och även han som lagar det mesta. Hussam har stor erfarenhet av matlagning i Mellanöstern och även andra delar av Asien, bland annat Thailand och Malaysia. Vi brukar få frågan vilket land konceptet kommer från. För vi har belgiska våfflor, franska crepes, svenska pannkakor och andra sötsaker från olika delar av världen. Men vi brukar svara att konceptet kommer från Helsingborg. För det var här allt startade, på Södergatan 18.

Hur började allt?
Allt började 2008 i den här lokalen på Södergatan. Då var vi mest inriktade på frukt. Vi hade bland annat smoothies, juice och cocktails på menyn. Sen utvecklades konceptet det med tiden och vi utökade menyn. Vi la bland annat till olika typer av pannkakor och våfflor.

Har ni alltid velat driva café?
Vi hade under en tid sett att någonting saknades i Helsingborg. Det fanns många traditionella fik i Helsingborg, men vi brukar säga att Sweet House är fika 2.0, ett modernare fik helt enkelt. Så vi ville tillföra något nytt i Helsingborg.

Två händer med svarta plasthandskar håller i två glas med smoothie. Den vänstra är gul med en ananas i och den högra är röd med en jordgubbe i.

Har ni stött på några utmaningar under er resa?
Det är alltid utmanande att kunna erbjuda något som passar alla, både ung som gammal. Att anpassa sig till olika allergier kan också vara utmanande. Många av våra besökare är glutenintoleranta, och då vill vi kunna erbjuda dom något också så att inte dom känner sig utanför. Om man kommer i ett stort sällskap är det inte kul om alla kan äta förutom någon, bara för att den har en allergi. Alla ska vara involverade och kunna ta del av upplevelsen.

Vad är det viktigaste för att skapa en fin relation med era stamgäster?
Vi har många återkommande gäster, vilket är jättekul. Det är dom som gör vår dag! Eftersom vår meny är väldigt bred är det många som kommer tillbaka flera gånger för att testa olika saker på vår meny. Även om vissa alltid äter samma sak eftersom de har hittat sin favorit.

Sen finns det många gymnasieskolor i närheten av vårt café och vi tar emot deras matkort. Så det är många studenter som kommer hit och äter lunch, när de vill ha något annat än den vanliga skolmaten. Så ibland kanske dom tar en våffla med choklad och glass till lunch!

Vi har många ungdomar som gör sin ungdomstjänst hos oss. Om man har gjort något fel och varit lite strulig så kan man ibland få ungdomstjänst istället för fängelse. Då får man jobba på en arbetsplats utan att få lön. Det är ett sätt för oss att ge tillbaka till staden. Vi vill vara engagerade och vara en bra förebild. Vi är ganska unga vi som jobbar här och detta är ett modernt café, så vi tar hand om ungdomarna på ett annat sätt. Ofta kanske det blir så att man gör sin ungdomstjänst på ett mer traditionellt ställe där många äldre jobbar, vilket kan göra att man känner att man inte passar in och känner sig utanför. Men här försöker vi skapa en fin relation med dom, skojar och får tiden att gå på ett kul sätt.

En man står med en tallrik med pannkakor, glass och jordgubbar.

Sammanfatta er resa med några få ord.
Smaken av något oförglömligt gott är våra ledord. Vi vill att alla ska vara mer än nöjda när de lämnar vårt café.

Har ni några spännande framtidsplaner?
Vi fokuserar på våra kärnverksamheter och fortsätter att utveckla dom hela tiden. Det är lätt att fastna i samma spår, men vi försöker att utveckla menyn, dels för att det inte ska vara samma utbud hela tiden, men också många förfrågningar från gäster som vill testa något nytt. Så vi vill hitta nya rätter hela tiden.

Vad är det godaste på menyn enligt er?
Det absolut populäraste är minipannkakorna men min personliga favorit är fettucini crepe och Hussams är mighty crepe, med mycket kladdkaka och chokladsås!

Nu är sommaren kommen, vad ser ni mest fram emot i city i sommar?
Vi ser fram emot att få välkomna både helsingborgare och turister i sommar! Sen ser vi jättemycket fram emot alla härliga event i sommar. Hx och Eskilscupen bland annat! VI kommer stå med vår vagn under Eskilscupen, vilket ska bli jätteroligt.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna?
Det bästa med Helsingborg city är utbudet av alla verksamheter och att vi har så nära till havet. Vi har också nära till Danmark, vilket är roligt eftersom vi får många danska besökare hos oss. Sen finns det en riktigt härlig mix av folk i Helsingborg, det gillar vi!

En kaffekopp.

Håll dig uppdaterad om allt som är på gång på Sweet House Café genom att klicka in på deras hemsida.

Ta del av berättelserna bakom några av våra caféer i city

Helsingborgs stadskärna har massor av mysiga caféer med olika utbud och karaktär. Servicepersonalen bakom disken bemöter sina gäster med öppna armar och gör allt för att de ska få en trevlig fikastund. Nedan får ni lära känna några av alla fantastiska människor som jobbar på caféerna i city. 

Café 1886

Emelie Gestrén är en av ägarna av Café 1886, eller Zoégas Café som många fortfarande kallar det anrika caféet på Drottninggatan 30, som har legat där sedan början av 1900-talet. Vi har träffat Emelie för att få ta del av caféets fantastiska historia. 

Vem är du och var jobbar du?
Jag heter Emelie och jobbar på Café 1886, även känt som Zoégas Café. 

Hur kom det sig att ni tog över det här caféet?
När Zoégas annonserade att de ville lägga ner 2022 var vi väldigt snabba på bollen med att ansöka om att få ta över caféet. Två månader senare fick vi öppna upp igen. Sedan dess har en hel del förändringar skett, men vi har även sparat massa gamla fina grejer i caféet. Det var jättemånga som ville att caféet skulle drivas vidare och det skrevs namninsamlingar och liknande för att det skulle vara kvar, så vi kände att vi hade ett väldigt fint stöd från helsingborgarna när vi tog över caféet.

Kan du berätta lite om historien bakom caféet och lokalerna som det ligger i?

I butiken som vi står i just nu är all interiör från år 1930. Hela Zoégas produktion låg i källaren i denna lokalen från 1901 till 1952. Kranarna i fönstret som vi maler vårt kaffe i är från år 1930 och fungerar precis lika bra än idag.

När Zoégas öppna här var det både kaffe-, te- och sockerhandel och därav är takmålningarna i butiken från 1930 inspirerade av Asien. Färgerna i taket hade vi även som grund när vi målade de nya rummen. Så alla originalfärger från butikens tak återspeglas i de nya delarna av caféet.

Ett av rummen längre bak i caféet ser lite annorlunda ut. Carlos Zoéga, en av grundarna till Zoégas, gick tyvärr bort ganska ung och efter ett tag hittade hans fru Maria Zoéga en ny man, Johan, och tillsammans fick dom sonen Rudolf Zoéga. Ett av rummen är inspirerat av en bok som Rudolf la ut handlar om hans kaffeupptäckter runt om i världen.

När Zoégas öppnade här år 1886 var det både kaffe-, te- och sockerhandel. I taket finns målningar inspirerade av Asien, där en stor del av handeln skedde. Takmålningarna är gjorda år 1930 och originalfärgerna är fortfarande kvar. Färgerna i taket hade vi även som grund när vi målade om rummen i cafédelen. Så alla originalfärger från butikens tak återspeglas i de nya delarna av caféet, som vi har fräschat upp.

På en vägg med blommig tapet hänger flera tavlor med svartvita fotografier som föreställer Helsingborg på mitten av 30-talet.

Vad är det viktigaste att tänka på när man väljer kaffe?
Kaffe har precis som vin många olika toner i sig, hela 800 toner i en kopp. Vi jobbar mycket med att para ihop rätt toner med rätt fika, istället för att alltid bara välja en traditionell kanelbulle till kaffet. Varje månad har vi en speciell sort kaffe som vi parar ihop med rätt fika för att på tonnivå få den bästa smakupplevelsen.

Hur ser produktionen ut, från böna till kopp?
På kaffeplantorna växer bär som är ungefär lika stora som körsbär. I bären finns små kaffebönor, som egentligen är frön. Kaffebönorna rostas på otroligt tidspecifika program, mellan 200-260 grader, och då får de den gyllenbruna färgen. Slutligen mals bönorna ner till olika malningsgrader.

Ett par gånger i månaden anordnar vi kaffeprovningar för allmänheten som man kan boka hos oss i caféet eller på vår hemsida cafe1886.se. Då går vi igenom hela produktionen från böna till kopp, lite smakprofiler, hur du parar ihop rätt kaffe med fikan, Zoégas historia, kaffemyter och massa annat.

En svart hink med kaffebönor. En hand håller i en skopa fylld med kaffebönor.

Vad är det viktigaste för att skapa en fin relation med era stamgäster?
Vi har jättemånga fina gäster här som även fanns här på Zoégas tid som sedan har följt med oss. Det viktigaste för att behålla gäster är självklart gott kaffe, god fika och ett leende på läpparna.

Vilka utmaningar har ni stött på med att ta över ett café och driva det? 
När vi fick möjligheten att ta över det här caféet var det väldigt många delar som behövde en uppfräschning. Vi hade en renovering under nästan nio månader av hela cafédelen ovanför trapporna, vilket var väldigt utmanande. Men det har blivit jättefint!

Nu har vi pratat mycket historia, har ni några spännande framtidsplaner?
Det finns en jättefin musikal på Helsingborgs stadsteater som heter Tysta Maria som handlar om Maria Zoéga, en av grundarna till Zoégas. I samband med att musikalen börjar visas igen i höst erbjuder vi en unik kaffeprovning som fokuserar på Maria och historien om Zoégas.

En annan rolig nyhet är att vi har fått serveringstillstånd. Vi har nu fullständiga rättigheter för alkohol, så man kan njuta av ett glas vin eller en riktigt god irish coffee. Det finns även en del lättare mat på menyn.

En hand håller fram en irish coffee.

Nu är sommaren kommen, vad ser du mest fram emot i Helsingborg city i sommar?
Vi på caféet längtar jättemycket efter Hx-festivalen!

Vilket är bästa glasstället i city?
Bruket har ju äntligen fått igång sin glassproduktion igen. Vi kommer även att sälja deras glass här, vilket vi ser fram emot!

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna?Helsingborgs stadskärna erbjuder ett så ofantligt brett utbud av både historia och kultur, men även modernitet och det är jättekul att få vara en del av det.

En kvinna håller kaffebönor från en stor hink i en gammeldags kaffekvarn.

Vill du veta mer om Café 1886 och Zoégas, boka kaffeprovning och hålla dig uppdaterad med allt de har på gång? Klicka in på deras hemsida. 

En kvinna i flätor står bredvid en gul kaffemaskin. Hon har blåa jeans och en svart tröja där det står Margit Café på. I bakgrunden ser man en vägg med gul tapet med mönster och en hylla med kaffekoppar.

Margit Café

Sanna Annerstedt driver Margit Café på Kullagatan 30. För två år sedan slog dörrarna till caféet upp och sedan dess har caféet blivit ett andra vardagsrum för många helsingborgare. Vi träffade Sanna för att höra mer om hennes resa. 

Vem är du och var jobbar du?
Jag heter Sanna Annerstedt och tillsammans med min man driver jag Margit Café på Kullagatan 36.

Hur började allt?
Jag och min man ville uppfylla våra drömmar om att starta ett eget café. Vi har alltid velat bo i Skåne, så för ett par år sedan drog vi från Norrköping där vi bodde och fyllde en skåpbil med alla våra grejer och flyttade hit till Helsingborg. Vår vision var att vi skulle hitta en lokal där vi kunde öppna Margit Café. I april för två år sedan hittade vi en lokal som vi totalrenoverade. Det blev exakt det vi ville, det vill säga att bli Helsingborgs extra vardagsrum.

Ett hörn på ett café. En soffa med kuddar. Lampor. Tavlor.

Var kommer namnet Margit Café ifrån?
Många tror att jag heter Margit och kallar mig för det, och det får man jättegärna göra. Margit är dels mitt mellannamn, men min älskade mormor hette även Margit och det är henne som caféet är döpt efter. Min mormor var en riktig hemmafru och lagade allting själv. Det stod alltid någonting och puttrade på spisen eller bullar i ugnen hemma hos henne. Hon var väldigt kreativ och det är det vi vill att Margit Café ska vara. Att allting lagas från grunden, att det är bra råvaror och att man får den där mysiga hemmakänslan. Jag har ärvt hennes kreativitet, vilket jag är extremt tacksam över. Så Margit Café är en hyllning till min mormor.

Har du stött på några utmaningar under den här resan?
Vi öppnade precis efter en pandemi och sen kom inflationen precis efter. Allt från att det var brist på byggmaterial under perioden när vi renoverade till att priset för paprika låg på 99 kr/kg när vi öppnade. Så det var extremt utmanande under vår första tid, men vi tog oss igenom det. Vi såg till att gäster fortsatte att besöka oss och skapa känslan av att vara ett extra vardagsrum. Så fokus har bara legat på att köra på och ta en dag i taget. Är det en dålig dag är förhoppningsvis morgondagen bättre. Man får leva i nuet helt enkelt.

Vad är det viktigaste för att skapa en fin relation med dom?
Vi har haft många återkommande gäster från dag ett. Jag tror det viktigaste är alla som kommer innanför dörrarna på Margit Café ska känna sig välkomna. Är man inte en stammis, då är man en potentiell stammis. Jag tror att i dagens samhälle är det nog många som bara vill bli sedda, att man bara ser dom i ögonen och säger hej. Alla ska känna sig välkomna precis som man är. Även hundar!

Du fick ju utmärkelsen Årets Servicestjärna i årets City Awards, hur kändes det?
Det var fantastiskt! Att få vår vision på skrift och att det inte är jag som har skrivit texten, det var bara wow. ”Det känns som att komma hem” löd slutet av motiveringen, och varje gång jag läser det får jag lite rysningar.

Hur skulle du sammanfatta Margit Cafés resa med några få ord?
Kärlek, vänskap och omfamning.

Har ni några spännande framtidsplaner?
Vi vill ju utveckla Margit och kanske starta något dotterbolag. Jag älskar inredning och design, så det hade jag jättegärna velat satsa på ordentligt. Sen har vi haft tankar på att kanske rosta vårt eget kaffe i framtiden. Vi vill fortsätta med det vi har byggt upp och göra Margit till ett självklart val i Helsingborg.

Vilket är ditt favoritbakverk på menyn?
Min mans morotskaka är to die for! Det är lite valnötter i den som gör det där lilla extra. Den är sjukt god.

Vad är hemligheten till den perfekta islatten?
För det första att man har riktigt bra kvalitet på sitt kaffe. Vi använder ett specialkaffe från Ritu. Det är det första, riktigt bra kaffe på riktigt bra bönor. Sen gäller det att ha mycket is och sin favoritmjölk. Skumma mjölken lite direkt efter att man har hällt i espressoshoten, så får den som ett litet härlig lock på toppen. Sen i med ett sugrör, sen är det klart!

Sommaren är här, vad ser du mest fram emot i Helsingborg city i sommar?
Jag ser fram emot att få omfamna alla turister! Att fler får möjligheten att upptäcka Margit. Vi har även lanserat en picknick-påse, så att Margit kan följa med även till stranden eller till parken i sommar. Eftersom vi har ett begränsat antal platser på uteserveringen är det perfekt att kunna ta med Margit när det är fint väder.

Var är bästa picknickstället?
Längs vattnet! Helsingborg har en fantastisk miljö med närhet till havet. Så någonstans längs med kusten.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna?
Vi har en extremt fin sammanhållning i city! Både när det kommer till caféer och restauranger men även butiker och salonger. Jag tycker vi har en väldigt fin gemenskap. Vi har ett bra samarbete med bland annat Ålgrändens Fisk, Två Systrar och flera andra verksamheter. Vi som verkar här håller ihop, det tycker jag är väldigt fint.

Vill du veta mer om vad som är på gång på Margit Café? Kika in på deras Facebook-sida.

Två män i svart kläder står bakom en disk. I bakgrunden ser man en meny med smoothies och juicer.

Sweet House Café

Adam Mohamed är en av ägarna av Sweet House Café på Södergatan 18. För snart sex år sedan öppnade caféet på Söder och det har hänt en hel del sedan dess. Vi har träffat Adam och hans kollega Hussam för att få ta del av deras berättelse. 

Vilka är ni och var jobbar ni?
Vi heter Adam och Hussam och jobbar på Sweet House Café på Söder. Jag, Adam, driver Sweet House Café tillsammans med min kollega Mohammed. Sen brukar vi säga att det är Hussam som är hjärnan bakom Sweet House. Det är han som har utvecklat nästan hela menyn och även han som lagar det mesta. Hussam har stor erfarenhet av matlagning i Mellanöstern och även andra delar av Asien, bland annat Thailand och Malaysia. Vi brukar få frågan vilket land konceptet kommer från. För vi har belgiska våfflor, franska crepes, svenska pannkakor och andra sötsaker från olika delar av världen. Men vi brukar svara att konceptet kommer från Helsingborg. För det var här allt startade, på Södergatan 18.

Hur började allt?
Allt började 2008 i den här lokalen på Södergatan. Då var vi mest inriktade på frukt. Vi hade bland annat smoothies, juice och cocktails på menyn. Sen utvecklades konceptet det med tiden och vi utökade menyn. Vi la bland annat till olika typer av pannkakor och våfflor.

Har ni alltid velat driva café?
Vi hade under en tid sett att någonting saknades i Helsingborg. Det fanns många traditionella fik i Helsingborg, men vi brukar säga att Sweet House är fika 2.0, ett modernare fik helt enkelt. Så vi ville tillföra något nytt i Helsingborg. 

Två händer med svarta plasthandskar håller i två glas med smoothie. Den vänstra är gul med en ananas i och den högra är röd med en jordgubbe i.

Har ni stött på några utmaningar under er resa?
Det är alltid utmanande att kunna erbjuda något som passar alla, både ung som gammal. Att anpassa sig till olika allergier kan också vara utmanande. Många av våra besökare är glutenintoleranta, och då vill vi kunna erbjuda dom något också så att inte dom känner sig utanför. Om man kommer i ett stort sällskap är det inte kul om alla kan äta förutom någon, bara för att den har en allergi. Alla ska vara involverade och kunna ta del av upplevelsen.

Vad är det viktigaste för att skapa en fin relation med era stamgäster?
Vi har många återkommande gäster, vilket är jättekul. Det är dom som gör vår dag! Eftersom vår meny är väldigt bred är det många som kommer tillbaka flera gånger för att testa olika saker på vår meny. Även om vissa alltid äter samma sak eftersom de har hittat sin favorit.

Sen finns det många gymnasieskolor i närheten av vårt café och vi tar emot deras matkort. Så det är många studenter som kommer hit och äter lunch, när de vill ha något annat än den vanliga skolmaten. Så ibland kanske dom tar en våffla med choklad och glass till lunch!

Vi har många ungdomar som gör sin ungdomstjänst hos oss. Om man har gjort något fel och varit lite strulig så kan man ibland få ungdomstjänst istället för fängelse. Då får man jobba på en arbetsplats utan att få lön. Det är ett sätt för oss att ge tillbaka till staden. Vi vill vara engagerade och vara en bra förebild. Vi är ganska unga vi som jobbar här och detta är ett modernt café, så vi tar hand om ungdomarna på ett annat sätt. Ofta kanske det blir så att man gör sin ungdomstjänst på ett mer traditionellt ställe där många äldre jobbar, vilket kan göra att man känner att man inte passar in och känner sig utanför. Men här försöker vi skapa en fin relation med dom, skojar och får tiden att gå på ett kul sätt.

En man står med en tallrik med pannkakor, glass och jordgubbar.

Sammanfatta er resa med några få ord.
Smaken av något oförglömligt gott är våra ledord. Vi vill att alla ska vara mer än nöjda när de lämnar vårt café.

Har ni några spännande framtidsplaner?
Vi fokuserar på våra kärnverksamheter och fortsätter att utveckla dom hela tiden. Det är lätt att fastna i samma spår, men vi försöker att utveckla menyn, dels för att det inte ska vara samma utbud hela tiden, men också många förfrågningar från gäster som vill testa något nytt. Så vi vill hitta nya rätter hela tiden.

Vad är det godaste på menyn enligt er?
Det absolut populäraste är minipannkakorna men min personliga favorit är fettucini crepe och Hussams är mighty crepe, med mycket kladdkaka och chokladsås!

Nu är sommaren kommen, vad ser ni mest fram emot i city i sommar?
Vi ser fram emot att få välkomna både helsingborgare och turister i sommar! Sen ser vi jättemycket fram emot alla härliga event i sommar. Hx och Eskilscupen bland annat! VI kommer stå med vår vagn under Eskilscupen, vilket ska bli jätteroligt.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna?
Det bästa med Helsingborg city är utbudet av alla verksamheter och att vi har så nära till havet. Vi har också nära till Danmark, vilket är roligt eftersom vi får många danska besökare hos oss. Sen finns det en riktigt härlig mix av folk i Helsingborg, det gillar vi!

En kaffekopp.

Håll dig uppdaterad om allt som är på gång på Sweet House Café genom att klicka in på deras hemsida.

Mer fika i city

Blev du fikasugen av att läsa City Stories? Helsingborgs stadskärna är fullt av mysiga caféer. Klicka på knappen nedan för att ta del av citys fikautbud.

Ta del av berättelserna bakom några av våra butiker i city

Helsingborgs stadskärna är full av butiker. Allt från kläder och delikatesser till instrument och blommor. Personalen i butikerna gör allt för att leverera den bästa servicen till kunderna och vägleda dom med sin erfarenhet och kunskap. Oavsett om det gäller mattips, stränga gitarrer eller att skapa den perfekta bröllopsbuketten. Nedan får ni lära känna några av alla fantastiska människor som jobbar i våra butiker i city.

En grafisk bild på en etikett.
En kvinna och en man står bakom en disk. De har svarta skjortor och mössor på sig. På skjortorna står det Magasinet Bjärhus. I bakgrunden ser man ett fönster och framför fönstret hänger det torkade korvar. Framför personerna finns en disk och på den står det kryddor.

Magasinet Bjärhus

Magasinet Bjärhus öppnade nyligen på Nedre Långvinkelsgatan 24. Butiken har ett utbud av lokalproducerade delikatesser. Vi träffade Marie Taylor som driver butiken för att höra mer om deras verksamhet. 

Berätta, vilka är ni?
Vi heter Joel och Marie och vi driver Magasinet Bjärhus, som är en kött- och delikatessbutik i Helsingborg. Vi öppnade butiken i början av februari i år och smygstartade lite innan jul.

Ett rum med trägolv och gamla träbjälkar. På den ena bjälken hänger påsar med godis. På träbord står granola i lösvikt i glasburkar.

Även om den här butiken är relativt ny så har ju Bjärhus funnits ett bra tag. Hur startade allt och hur ser det ut idag?
Utanför Klippan finns det en gård som heter Bjärhus, som betyder ”huset vid kullen” på skånska. Där har vi Bjärhus Gårdsbutik som har funnits där sedan sent 80-tal. Vi har en egen uppfödning av nötdjur och lamm. Nu har det precis skett ett generationsbyte där Joel och vår kollega Max tog över efter hans föräldrar för två år sedan.

En man i svarta kläder och svart mössa med glasögon lägger ett blomkålshuvud i en korg med blomkål. Runt om korgen finns fler grönsaker och rotfrukter.

Varför är det så viktigt med lokalproducerat?
För vår del handlar vikten av att lokalproducera om två saker. Den första är att vi behåller resurserna i jorden på samma plats. Att vi inte transporterar näring i jorden från ett ställe till en helt annan plats på jordklotet. Djur produceras, gödsel bildas och används lokalt. Det blir en lokal cirkulation. Det andra handlar om arbetstillfällen och ekonomi. Allt som man gör lokalt ökar vår krisberedskap. Har vi ingen lokalproduktion nu så har vi det inte heller när vi verkligen behöver det. Lokalt är mer än bara ett ord. Det är ett viktigt koncept. Oavsett om det handlar om mat eller tjänster.

Allt vårt kött som vi har här på magasinet är uppfött lokalt. Grisen kommer från Rosenbergs Gård utanför Ekeby. Nöt och lamm föds upp på Bjärhus Gård. De går under vinterhalvåret i stora lösdriftshallar som ligger 100-150 meter från styckhallarna och där vi producerar råvaror. Nu har vi precis släppt ut våra kor på grönbete för säsongen och så får de gå ute fram till hösten. 

De får beta på marker som inte kan brukas på andra sätt. Det kan till exempel vara steniga eller svåråtkomliga marker som man inte kan så eller plöja. Korna betar gräset som sedan får växa igen, vilket binder kol ner i marken. Den här typen av uppfödningen är inte negativ för klimatet, utan snarare positiv på grund av kolbindningen. Betesdjur som går ute på öppna ängsmarker bidrar inte bara till kolbindning utan även till ekologisk mångfald. Det är den typen av djur vi vill ha både som färskkött i våra köttdiskar men också i alla våra charkuteriprodukter.

Två händer håller i små potatisar. Under händerna är en stor låda med potatis.

Hur skulle ni sammanfatta Bjärhus resa?
Visioner, alltid ligga steget före, gediget, omtanke, kärlek samt respekt till djur, natur och människor.

Hur ser era framtidsplaner ut?
Vi vill ha en servering, både inne i butiken och ute på gården. Tänk er en solig eftermiddag ute på gården med lite sangria och en helgrillad gris. Det ser vi fram emot att kunna erbjuda våra kunder.

Tre hyllplan på en vägg fyllda med livsmedels- och delikatessprodukter.

Har ni några stamkunder? Hur gör ni för att behålla relationen med dem?
För att behålla relationen med våra stamkunder har vi en bra dialog. Vi ger tips om hur de ska tillaga sitt kött och frågar alltid nästa gång hur det gick och om de var nöjda. Vi får även tips från dem som vi kan föra vidare till andra kunder.

Olika sorters ost och chark ligger i en kyldisk.

Sommaren närmar sig. Vad är era bästa tips för en riktigt härlig sommar i city?
Servera kött från oss! Vi hjälper så klart till med tips på hur ni ska tillaga det på bästa sätt. Vad sägs som en helgrillad secreto till exempel? Med vår hemgjorda bearnaisesås, nypotatis och sparris till det. Vi har ju mycket att välja på och ni är alltid välkomna in hit så hjälper vi er med tips och idéer.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna, enligt er?
Det är att den ligger så nära havet! Och att det är så nära till allt. Du kan nå Olympia och se en match efter bara en kort promenad från city och sedan ner i stadskärnan igen efteråt med så otroligt många bra restauranger med fantastisk service.

En röd biljettmaskin för kölappar med en en vit skylt med röd text ovanför. Det står Biljett för betjäning på skylten. I bakgrunden ser man en disk med kött och chark.

Vill du veta mer om Magasinet Bjärhus, gården och deras produktion? Kika in på deras Facebook-sida.

En man i vit t-shirt och svarta shorts sitter på en pall. Han tittar in i kameran och gör tummen upp. På väggen bakom honom hänger massor av gitarrer.

Beme Musik

Roffe Beme driver butiken Beme Musik på Bruksgatan 22, som inriktar sig på gitarrer. Butiken har legat på gatan i många år och har en spännande historia. Vi träffade Roffe och hunden Poffe i butiken för att få ta del av Beme Musiks resa.

Berätta, vem är du och vad har du för verksamhet?
Roffe Beme kallas jag och har varit här på Bruksgatan i 45 år. Jag startade hemma i källaren där jag sålde gitarrer och gav gitarrlektioner. 1982 flyttade jag verksamheten till Bruksgatan och har funnits här sedan dess. Jag börjar bli lite halvgammal men jag tycker att det är jätteroligt fortfarande.

Hur började allt, 1979 när du startade din verksamhet?
Då var jag lärare på Husensjöskolan och min gamla gitarrlärare i Malmö undrade om jag inte kunde börja sälja gitarrer, eftersom han ville köpa av mig. Jag började även ha gitarrlektioner, vilket var väldigt populärt. Som mest hade jag 100 elever. Idag är det ju lite annorlunda, många lär ju sig via Youtube istället.

Du har ju hållt på ett tag, har du någon favorithistoria eller kund från åren som gått?
Tomas Ledin brukar titta in, vi är lika gamla, så det är alltid kul när han är här. Ulf Lundell brukar också kika förbi när han är i Helsingborg. Elvis gitarrist har också varit här. Väldigt många trevliga människor har besökt butiken genom åren. 

Det är även många turister som besöker butiken. Här om dagen var det en brasilianare som arbetade på en båt som lagt an i Helsingborg som var på besök i butiken och kikade på gitarrer. Därefter ringde han och ville köpa en, som vi fick köra ut med till hamnen eftersom han inte hade mer permission. 

En brun och vit hund ligger på golvet.

Vilka utmaningar har du stött på under resans gång?
En stor utmaning var runt 2013, när jag inte hängde med på internet så mycket. Då sjönk omsättningen. Förr var fönstret skyltfönstret ut mot gatan, där man satte de gitarrerna man ville sälja. Idag är det internet fönstret utåt. Men jag har anpassat mig och idag hänger jag med rätt bra och vi säljer en del via nätet. Men jag tycker fortfarande att det är viktigt med personlig kontakt och har rätt bra kontakt med de som köper distans med. Man beställer bara i en webbshop utan vi pratas alltid vid på telefon innan de köper. Jag tycker det är viktigt med kundkontakt, även med de som inte besöker butiken fysiskt. 

Men det är klart att det är svårt att konkurrera med e-handel, eftersom det ofta är billigare. Men det är många som kommer in med de billigare gitarrerna de köpt på nätet, eftersom de behöver fixas till. Så i slutändan blir det ibland dyrare än att köpa en gitarr här från början. Jag har en kund som alltid köper gitarrer på nätet, för att han tycker det är kul att handla där, men som sedan alltid kommer hit så fixar vi gitarren åt honom. Jag har egentligen inte drabbats så hårt av e-handeln. Vi har mycket begagnat och udda i butiken, vilket är en stor fördel.

Toppen på flera gitarrer.

Vilka råd skulle du ge någon som vill öppna en musikbutik?
Det är nog att specialisera sig. Ha lite udda grejer och var personlig. Då kommer man långt. Se också till att erbjuda reparation och tillfixning av instrument. Gitarrer, till exempel, kräver regelbunden underhållning. 

Hur skulle du sammanfatta Bemes Musiks resa med några få ord?
Sammanfattningsvis, efter 45 år är allting egentligen som det alltid har varit. Vi är som vi är och vi ger den personliga servicen. Kanske är det inte det mest ekonomiskt att stå och snacka en massa med folk och låta folk sitta och spela i butiken utan att köpa, men det var därför jag startade.

Har du några framtidsdrömmar?
Det hade varit jätteroligt att köpa fastigheten och göra det till ett kulturhus. Men jag har känt mig lite trött på sista tiden, så vi får se. Jag har ju lokalen intill och där har vi lite elpiano och liknande. Men annars har vi väl tänkt att fortsätta som vi gör.

Flertalet elgitarrer hänger på en vägg.

Sommaren närmar sig, vad gör du helst i Helsingborg under sommaren?
Jag tycker om att promenera i parkerna och nere vid vattnet. Annars håller jag mig ofta på Bruksgatan, här känner jag mig hemma. Egentligen gör jag väl inte mycket mer. Det är skönt att bara vara på sommaren. Sen kommer det alltid en massa människor hit och dörren är alltid öppen.

Vilken är citys bästa badplats enligt dig?
Jag går gärna ner till Tropical Beach, där är det trevligt.

Vad är det bästa med Helsingborg city?
Det bästa med Helsingborg är att man känner fläkten från havet! Här på Bruksgatan är det inga bilar och det är lugnt och skönt. Man känner sig nästan som att man är på landet här. Mycket folk från hela världen kommer hit in och hälsar på, vilket är kul. Bruksgatan har börjat komma igång igen och här är mycket folk.

En man i vit t-shirt och svarta shorts matar en brun och vit hund med ett ben.

Vill du veta mer om Roffe och Beme Musik? Klicka in på deras Facebook-sida, där de delar med sig av livet på Bruksgatan, spännande kunder och härliga musiktips.

En blond kvinna i svart klänning och glasögon håller i en bukett blommor. Bakom henne står flera buketter.

Floristmakeriet

Helena Lindberg driver blomsterbutiken Floristmakeriet. Verksamheten har funnits i flera år, men flyttade nyligen till en ny lokal i SöDER Gallerian, där de har spännande planer på gång. Vi träffade Helena för att få höra mer om deras framtidsplaner. 

Berätta, vem är du och vad har du för verksamhet?
Helena Lindberg heter jag och driver blomsterbutiken Floristmakeriet som ligger inne på SöDER Gallerian. Vi har bland annat snittblommor, krukväxter, uteväxter, krukor och inredning. Vi har även en del smycken och accessoarer.

Floristmakeriet har ju funnits i Helsingborg i ett antal år nu, hur började allt?
Vår resa startade 2016. Jag har varit i branschen i 25 år tror jag, men 2016 var jag klar med mammaledigheten med min yngsta dotter och sa då till min man att nu vill jag äntligen öppna min egen blomsterbutik, det har alltid varit min dröm, och så blev det!

En hand håller i en bukett med rosa, vita och lila blommor.

Du gör ju en hel del olika projekt. Vad är roligast att jobba med?
Bröllopsjobben är alltid roliga. Det är ofta en lång process från att man träffar bröllopsparet fram till den stora dagen. Sedan älskar jag att stå här i butiken och få träffa och prata med våra kunder som kommer in spontant och se vad vi kan hjälpa dom med.

Har du något drömprojekt?
Det hade varit kul med ett stort slottsbröllop där man får lov att göra blommorna till hela brudföljet, middagen och kyrkan.

Hur skulle du sammanfatta Floristmakeriets resa i några få ord?
Det har varit väldigt, väldigt roligt att få uppleva sin dröm! Men det är alltid mycket jobb och mycket stress i perioder som egenföretagare. Men i slutändan är det ändå väldigt kul!

En blond kvinna i svart klänning i glasögon håller i en bukett blommor i ena handen. Hon tittar ner och plockar med bland styckblommor. I bakgrunden ser man ett skåp med inredningsdetaljer och flera buketter.

Har du några spännande framtidsplaner?
Vi har ett stort projekt på gång här på SöDER Gallerian.  Vi håller på att bygga ett växthus i gallerian som vi ska flytta in vår butik i inom kort. Tanken är att det ska kännas varmt och gemytligt. Vi ska fylla det med växter och snittblommor.  Alla ska känna sig välkomna och känna att de kan hitta något. Vi vill gärna att varje kund ska kunna hitta något i butiken när de kommer in.

Blombuketter i olika färger.

Sommaren närmar sig, vad gör du helst i city under sommaren?
Vi har ju den fantastiska närheten till havet. På mina lediga stunder är det där jag hänger med min familj.

Var fikar du helst i city?
Jag måste ändå säga att Wayne’s Coffee här på SöDER Gallerian är där jag handlar och fikar mest!

En kruka med gula citroner. In krukan växer en grön krukväxt.

Vad är det bästa med Helsingborgs stadskärna, enligt dig?
Det bästa med stadskärnan är variationen på alla verksamheter, butiker och salonger. Det poppar ju upp fler och fler hela tiden! Det syns tydligt här på Söder. Snart får vi Systembolaget som grannar, vilket är jätteroligt.

En närbild på en blombukett med bland annat en solros och rosor.

Håll dig uppdaterad om allt som är på gång hos Floristmakeriet genom att följa deras Facebook-sida

Mer shopping i city

Blev du shoppingsugen av att läsa City Stories? Helsingborgs stadskärna kryllar av allt från unika butiker till större kedjor. Klicka på knappen nedan för att ta del av citys shoppingutbud.

Rulla till toppen