Järnvägsgatan

Vid Helsingborgs Rådhus bildar Järnvägsgatan och Drottninggatan den stora paradgata som går genom hela stadskärnan. Här blandas stadens sus och brus upp med människor som är på väg till och från Helsingborgs moderna centralstation som ligger i direkt anslutning. Den närliggande inre hamnbassängen bjuder på direktkontakt med havet och öppnar upp för soliga uteserveringar och sköna promenader längs kajkanten.

 

Upptäck hela city

Fortsätt din resa genom Helsingborg City från Järnvägsgatan och vidare till andra delar av vår stadskärna. Här kan du uppleva något kul för hela familjen, för paret, kompisgänget eller lite egentid. Oavsett om du letar efter god mat, trevlig shopping eller en kulturupplevelse finns här något för dig. 

i förgrunden ser man blommor i olika färger, lila, vita, blåa och gröna växter. i bakgrunden ser man två äldre hus, båda har uteserveringar och uppfällda parasoll.

Gamla stan

Njut av Helsingborgs restaurangtorg, Maria torg. Intill ligger Bruksgatan, en charmig shoppinggata med unika butiker och mysiga caféer. Tillsammans utgör de själen av Helsingborgs historiska kvarter, Gamla stan.

Drottninggatan

Njut av Helsingborgs livliga gata med kulturella höjdpunkter som Dunkers och Stadsteatern. Paradgatan bjuder på möten mellan människor på språng och avkoppling på uteserveringar. Kritikerrosade restauranger och butiker bidrar till den unika atmosfären.

Söder

Upplev söder, en sprudlande stadsdel där kultur och äventyr möts. På SöDER Gallerian finns biografer, bowling och ett smörgåsbord av internationella matupplevelser. Ett livligt centrum med något för alla, från dagligvaror till spännande mötesplatser.

Norra och Södra Storgatan

Upplev Helsingborgs pulserande restaurangtäta område, där unika koncept och trendiga barer lyser upp natten. Uteserveringar och trendiga barer skapar en livlig atmosfär, med hotell längs gatan för den som vill förlänga upplevelsen.

Kullagatan

Sveriges äldsta gågata, Kullagatan, sträcker sig från St. Jörgens plats till Stortorget. Här hittar du en stor mix av butiker och caféer. Mitt på gatan lockar lekplatsen på Konsul Olssons plats barnfamiljer till en paus från shoppingen.

Oceanhamnen

Ta klivet över till Helsingborgs senaste stadsdel, Oceanhanen. Oceanhamnen bjuder på moderna hotell och kreativa verksamheter som fångar stadens unika balans mellan modernitet och kustcharm.

Purple flag

Vi vill ha en levande, trygg och attraktiv stadskärna, som känns välkomnande och som inbjuder till aktivitet och vistelse. Inom Purple Flag arbetar vi sedan hösten 2016, tillsammans och genom bred samverkan, för att skapa en jämställd, trygg och attraktiv stad med ett varierat utbud och aktiviteter för alla även efter klockan 17.

Purple flag på Helsingborg C

I september 2017 genomförde vi en workshop som uppstart för arbetet. Vi gjorde sedan en nulägesanalys i form av en nattvandring i oktober för att se hur området förändrades mellan klockan 17.00 och 06.00. Nulägesanalysen låg till grund för en handlingsplan som certifierades i oktober 2018 och omcertifierades efter en uppdatering i november 2020 samt 2022.

Handlingsplanen är konkret och ett levande dokument, som följs upp och justeras under två år för att därefter utvärderas. Med utgångspunkt från resultatet och en ny nulägesanalys (nattvandring) tas en ny handlingsplan fram för de kommande två åren.

Ta del av handlingsplanen för Helsingborg C, omcertifiering 2022
Ta del av handlingsplanen för Helsingborg C, omcertifiering 2020
Ta del av handlingsplanen för Helsingborg C, 2018

Exempel på det vi arbetar med just nu i området runt Helsingborg C:
– Matcha etableringar
– Skyltning
– Helt, rent och snyggt
– Trafik och stadsbyggnad
– Trygghet

Vi jobbar aktivt med dessa fokusgrupper:
– Fastighetsägare
– Verksamheter
– Helsingborgs stad och myndigheter
– Trafikverket/Skånetrafiken/Forsea
– Helt, rent och snyggt

Området Helsingborg C

Området omfattar Helsingborg C med tillhörande byggnader, parkeringar och gator, som är en kommunikationsnod där färjor till Danmark, järnväg och bussar angör och där det finns bil- och cykelparkeringar. I byggnaderna inom och i anslutning till området inryms bland annat kontor, butiker, vårdcentral, tandläkare, restauranger och skolor. Området upplevs i vissa delar som otryggt och tidvis stökigt främst under kvälls och nattetid. Mark och byggnader inom området ägs av tre olika parter: Helsingborgs stad, Wihlborgs Fastigheter AB och Trafikverket. Wihlborgs Fastigheter AB hyr ut sina lokaler till ett flertal hyresgäster som näringsidkare, staden samt ForSea. Trafikverket äger de ytor som är till för tågresenärerna som plattformar, trappor och hissar upp från perrongerna.

Helsingborg C har blivit en samlingsplats för många olika grupper, inte bara resenärer eller besökare till butiker, restauranger och verksamheter i området. Olika ungdomsgrupper kommer hit för att träffa kompisar. En del tar sig över till Danmark med färjorna för att festa och kommer tillbaka sent på natten. Vissa av dem är då kraftigt alkoholpåverkade och stökiga. Missbrukare och hemlösa uppehåller sig inom området där drogförsäljning förekommer. Socialförvaltningens mobila team finns centralt placerade inom området. Syftet med deras arbete är att hjälpa och stödja ungdomar samt arbeta förebyggande för att minska ungdomskriminaliteten inom hela Helsingborg. Deras placering inom området gör att de har god överblick och kan göra snabba insatser. Samtidigt som området har ett rykte om sig att vara otryggt är det en plats många nog skulle söka sig till om man upplever otrygghet ute på staden eftersom det finns människor i rörelse och synliga väktare. Ombyggnaden av resecentrum har hela tiden haft trygghet och upplevelsen av platsen i fokus både avseende utbud, materialval och disposition.

Ombyggnationens målsättning var att renodla resecentrum och att placera restauranger på plan två, avstängningsbart efter stängningstid, men också att skapa rena, fräscha och överblickbara ytor för att öka tryggheten och även upplevelsen av helt, rent och snyggt. Utbudet har setts över för att skapa ett mervärde och attrahera en bredare målgrupp.

I samband med ombyggnationen har namnet ”Knutpunkten”, som förknippats med otrygghet, bytts ut till Helsingborg C, som också är tydligare för både besökare och invånare.

Även Kungstorget har byggts om till ett välkomnande entrétorgmed en ny modern och trygg cykelparkering.

Våra andra
Purple Flag-områden i Helsingborg

Söder

I samband med certifieringen för Helsingborg C 2018, startade vi Purple Flag-arbetet på Söder. Det händer mycket på Söder just nu och arbetet med Purple Flag är en del av platssamverkan Älskade Söder. I november 2020 blev vi certifierade för vår handlingsplan för området och i november 2022 blev vi omcertifierade för en ny uppdaterad handlingsplan.

Maria Torg

Området runt Maria Torg är Helsingborgs första Purple Flag-process. Den startade i januari 2016 och handlingsplanen certifierades hösten 2017. I december 2019 och oktober 2021 blev vi omcertifierade för nya uppdaterade handlingsplaner. 2019 utökade vi området, för att våra olika Purple Flag-områden ska hänga ihop.

Rulla till toppen