Utomhusutställningen ”Ikoner”

Fram till sista oktober 2023 kan du ta del av den hyllade utomhusutställningen Ikoner på Sundstorget. Utställningen är utomhus mitt på torget och är kostnadsfri. Utställningen bjuder på vackra porträtt av kända ikoner och arketyper som vi alla kan relatera till. Genom dessa bilder förmedlas universella drömmar och önskningar om att vara en del av populärkulturen, konsten eller samhället. Det unika med dessa porträtt är att de gestaltas av en grupp personer som sällan eller aldrig har fått synas, trots att de alltid funnits bland oss. De 21 modellerna från olika delar av Sverige delar gemensamma ambitioner, drömmar och har Downs syndrom.

Utställningen kommer att vara utomhus på Sundstorget och är öppen för allmänheten utan kostnad. ”Ikoner” är resultatet av ett speciellt samarbete mellan Fotografiska Muséet och Glada Hudik teatern, och syftar till att uppmärksamma de som sällan får synas i liknande sammanhang. Utställningen sträcker sig bortom fotografierna och handlar om att få ta plats, att våga vara sig själv och förverkliga sina drömmar oavsett vem man är. Vi behöver alla ikoner och förebilder att inspireras av och kunna relatera till. De drömmar som de 21 modellerna porträtterar är allmänmänskliga, för vem har inte någon gång velat vara drottning, polis, skådespelare eller mamma?

”Ikoner” är en utställning som behandlar svårigheter och utmaningar. Genom synlighet får vi förståelse för olikheter och uppmuntrar de som tidigare gömt sig i bakgrunden att våga ta plats och visa upp sig. Vi människor är alla i någon mån olika eller avvikande, vilket gör oss unika, men i slutändan är vi inte så olika som vi tror.

Fler nyheter

hoppborgar utomhus i en park. Hoppborgen är i olika färger och massor av barn som leker runt om kring. solen skiner och det är blå himmel.
Söderdagen den 25 maj!
Den 25 maj är det äntligen dags för Söderdagen igen! Söderdagen är ett evenemang där näringslivet, föreningar...
En animerad bild av Hans Alfredsons plats i Helsingborg city. Bilden är på en trappa, gröna träd och växter och man ser en man gå i trappan. Blommor i lila färger är längs trappan ner till platsen.
Invigning av Hans Alfredsons plats!
Äntligen är det dags att inviga Hans Alfredsons plats! Platsen norr om Stadsteatern, nedanför Cafe Étoile,...
Ett litet barn åker på en uppblås hoppborg. Barnet har krulligt hår och har en blå t-shirt med shorts. Hoppborgern går i färgerna gult, rött och blått.
Eid-firande på Gustav Adolfs torg i Helsingborg
Under den 10 april, 11 april och 13 april kommer det vara Eid-firande på Söderrummet, Gustav Adolfs torg...
Modevisning, en tjej är i fokus med gul jacka och svart blus med kraftig sminkning. I bakgrunden ser man många människor som fotar
Shoppingkväll i city!
Vi bjuder in till en härlig shoppingkväll i city! Butikerna håller öppet extra länge, trubadurer skapar...
påskliljor i gul färg som står i en kruka framför en stadsmiljö
Påsk i city!
Påsken närmar sig och i city händer det massor av roliga saker! Träffa påskharen, så ett frö, gå på konstrunda...
Ångfärjeparken, blommor och blå himmel
Vårtips!
Våren är äntligen här och vi har listat AW-tips och vart ni kan gå för vårens bästa quiz. Som vi längtat...
Fyra personer står bredvid varandra och håller varandra över ryggen. De ler och det står Teamfabriken på deras tröjor som är i olika färger.
Upplevelsekonceptet Teamfabriken öppnar i Helsingborg city
Efter sommaren öppnar det populära upplevelsekonceptet Teamfabriken på Södra Storgatan. Fokus kommer...
En kvinna står framför ett skyltfönster där det står Christina Fischer och opening soon.
Exklusiv second hand-butik öppnar på Fågelsångsgatan
Den 22 mars öppnar Christina Fischer, ett exklusivt second hand-koncept, på Fågelsångsgatan. Butiken...
Framför en vägg som har motiv av blommor på den står två kvinnor bredvid varandra och ler. Den ena kvinnan har en mörkgrå klänning och den andra har en svart blus med en svart/vit kofta på sig.
Blomsterbutiken FloristMakeriet flyttar till SöDER Gallerian
I mars flyttar blomsterbutiken FloristMakeriet till SöDER Gallerian. Till en början slår de upp dörrarna...
En man håller i ett barn och bredvid står en kvinna. De har leende på läpparna och barnet sträcker armarna framåt mot kameran. De står i en dörröppning framför sitt café. Väggen på huset är blått och har menyer på väggarna.
Bruket öppnar bageri och handel på Bruksgatan
I februari öppnar Bruket bageri & handel på Bruksgatan. Det är ägarna av Bruket kaffebar som står...
Rulla till toppen