Utomhusutställningen “Ikoner”

Fram till sista oktober 2023 kan du ta del av den hyllade utomhusutställningen Ikoner på Sundstorget. Utställningen är utomhus mitt på torget och är kostnadsfri. Utställningen bjuder på vackra porträtt av kända ikoner och arketyper som vi alla kan relatera till. Genom dessa bilder förmedlas universella drömmar och önskningar om att vara en del av populärkulturen, konsten eller samhället. Det unika med dessa porträtt är att de gestaltas av en grupp personer som sällan eller aldrig har fått synas, trots att de alltid funnits bland oss. De 21 modellerna från olika delar av Sverige delar gemensamma ambitioner, drömmar och har Downs syndrom.

Utställningen kommer att vara utomhus på Sundstorget och är öppen för allmänheten utan kostnad. “Ikoner” är resultatet av ett speciellt samarbete mellan Fotografiska Muséet och Glada Hudik teatern, och syftar till att uppmärksamma de som sällan får synas i liknande sammanhang. Utställningen sträcker sig bortom fotografierna och handlar om att få ta plats, att våga vara sig själv och förverkliga sina drömmar oavsett vem man är. Vi behöver alla ikoner och förebilder att inspireras av och kunna relatera till. De drömmar som de 21 modellerna porträtterar är allmänmänskliga, för vem har inte någon gång velat vara drottning, polis, skådespelare eller mamma?

“Ikoner” är en utställning som behandlar svårigheter och utmaningar. Genom synlighet får vi förståelse för olikheter och uppmuntrar de som tidigare gömt sig i bakgrunden att våga ta plats och visa upp sig. Vi människor är alla i någon mån olika eller avvikande, vilket gör oss unika, men i slutändan är vi inte så olika som vi tror.

Fler nyheter

Terrasstrapporna, där det sitter folk som lyssnar på en person som spelar gitarr
Unsdagar är tillbaka!
Sommareventet Unsdagar hade premiär sommaren 2022 och även i år kommer succéeventet tillbaka! Under fyra...
Två personer som sitter i solstorlar med ryggen till och tittar ut över ett torg med palmer och livemusik
Chill på Mäster Palm
Under fyra onsdagar i rad mellan den 26 juni-17 juli bjuder HBG City och SöDER Gallerian tillsammans...
Två tjejer äter glass vid havet
Sommar i city
Vi har samlat tips på evenemang, uteserveringar, glasställen, badplatser, roliga lekplatser för barnfamiljen...
En man i svarta kläder och svart mössa med glasögon lägger ett blomkålshuvud i en korg med blomkål. Runt om korgen finns fler grönsaker och rotfrukter.
City Stories
Vår stadskärna är full av unika verksamheter! I City Stories får vi kliva bakom kulisserna och ta del...
En grafisk bild med gul bakgrund. Till vänster syns en blå och rosa logga med texten Pop up City. I mitten syns en blå grafisk bild av två personer på en vespa med en gitarr på ryggen. Till höger syns texten 27/4 The Demtones 25/5 Mojo Pin 16/6 Linus Polare.
Pop up City
Pop up City är en satsning där unga musiker har livekonserter i lediga lokaler i city. Vid tre tillfällen...
hoppborgar utomhus i en park. Hoppborgen är i olika färger och massor av barn som leker runt om kring. solen skiner och det är blå himmel.
Söderdagen den 25 maj!
Den 25 maj är det äntligen dags för Söderdagen igen! Söderdagen är ett evenemang där näringslivet, föreningar...
En animerad bild av Hans Alfredsons plats i Helsingborg city. Bilden är på en trappa, gröna träd och växter och man ser en man gå i trappan. Blommor i lila färger är längs trappan ner till platsen.
Invigning av Hans Alfredsons plats!
Äntligen är det dags att inviga Hans Alfredsons plats! Platsen norr om Stadsteatern, nedanför Cafe Étoile,...
Ett litet barn åker på en uppblås hoppborg. Barnet har krulligt hår och har en blå t-shirt med shorts. Hoppborgern går i färgerna gult, rött och blått.
Eid-firande på Gustav Adolfs torg i Helsingborg
Under den 10 april, 11 april och 13 april kommer det vara Eid-firande på Söderrummet, Gustav Adolfs torg...
Modevisning, en tjej är i fokus med gul jacka och svart blus med kraftig sminkning. I bakgrunden ser man många människor som fotar
Shoppingkväll i city!
Vi bjuder in till en härlig shoppingkväll i city! Butikerna håller öppet extra länge, trubadurer skapar...
påskliljor i gul färg som står i en kruka framför en stadsmiljö
Påsk i city!
Påsken närmar sig och i city händer det massor av roliga saker! Träffa påskharen, så ett frö, gå på konstrunda...
Rulla till toppen